Titel: SpagaatSpagaat
Auteur: Margreeth Kooiman
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: mei 2017
Aantal bladzijdes: 193
Recensie: Bianca

Margreeth Kooiman (1960) werkte meer dan twintig jaar bij hulporganisatie Plan Nederland. Werkzaam op de afdeling Communicatie schreef zij onder meer lesbrieven en informatieve stukken over projecten en ontwikkelingslanden. Sinds 2004 werkt zij als zelfstandig tekstschrijver, auteur en vertaalster. Voor uitgeverij NBD/Biblion vertaalde zij een groot aantal non-fictie jeugdboeken. Ook schreef zij, samen met Myrte Gay-Balmaz, informatieve jeugdboeken, waaronder verschillende boeken voor de Ellessy WWW-reeks. Sinds 1987 woont zij samen met haar man in Muiden (NH).

Achterflap:
Negen jaar geleden is Martha uit een ongelukkig huwelijk weggelopen. In haar wanhoop liet ze toen ook haar zoons, Maarten en Ruben, achter. Nog altijd kampt ze met schuldgevoelens daarover, zelfs nu haar zoons volwassen zijn. Ze wil niets anders dan een goede moeder zijn. Vooral voor Ruben, die het na de dood van zijn beste vriend moeilijk heeft, heeft ze álles over. Hoe kan ze het ooit goedmaken? Om een nieuw leven te beginnen komt Martha via een datingsite in contact met Peter. Ze wordt halsoverkop verliefd op hem. Ruben denkt echter dat Peter alleen op haar geld uit is. Dan slaan bij Martha de twijfels toe, helemaal nadat Peter haar om een lening vraagt. Moet ze haar zoon gelijk geven en Peter uit haar leven bannen? Heeft Ruben het beste met haar voor, of misgunt hij haar juist het geluk.

Mijn mening:
De cover van Spagaat trekt mij persoonlijk niet echt aan, de titel daarentegen past perfect bij het verhaal. De foto op de cover toont een danseres, maar buiten de houding van de danseres heeft het geen meerwaarde voor dit boek.
Martha heeft een zwaar huwelijk achter de rug waardoor ze lang met haar zoons, Ruben en Maarten, alleen is gebleven, het vertrouwen in mannen was begrijpelijk tot een enorm dieptepunt gekomen. De manier waarop ze toentertijd is vertrokken verdient geen medaille, het was een noodsprong waar ze tot op de dag van vandaag nog spijt van heeft. Haar kinderen achterlaten is de stomste fout de ze ooit gemaakt heeft en waar ze volgens haarzelf haar hele leven de gevolgen van zal moeten dragen.

Maarten en Ruben zijn inmiddels volwassen kerels en zouden prima in staat moeten zijn hun eigen leven te leiden. Wat Maarten betreft is dit ook zo, hij heeft een leuke vriendin en geniet van het leven. Ruben is echter al zijn hele leven een zorgenkindje, weet zijn moeder zo te bespelen dat ze dag en nacht voor hem klaar staat. Wanneer Martha eindelijk zover is dat ze een nieuwe man in haar leven toelaat doet Ruben er alles aan om dit te dwarsbomen. Op de meest onmogelijke momenten doet hij een beroep op haar en Martha springt steeds gelijk voor hem in de bres. Ze vindt van zichzelf dat ze dit aan hem verschuldigd is omdat ze hem vroeger in de steek heeft gelaten. Helaas houdt ze op deze manier het gedrag van Ruben, zonder dat ze zich daarvan bewust is, in stand.
Martha is een vrouw waarbij eigenlijk het glas altijd halfvol is. Ze geeft iedereen het voordeel van de twijfel. Ruben daarentegen is precies het tegenovergestelde, altijd negatief en zelfs achterdochtig. Hij zorgt er met zijn gedrag voor dat Martha in een spagaat belandt waar ze maar moeilijk uitkomt.
Een keus maken tussen je kind of een man is een onmogelijke keuze, ook al is je kind volwassen en wordt hij in staat gesteld zijn eigen leven te leiden.

Toch is het Margreeth Kooiman gelukt een familieroman te schrijven waarin je de ontwikkeling in de relatie tussen moeder, zoon en vriend langzaam in positieve zin ziet veranderen. Het vertrouwen in elkaar wordt langzaam sterker en naar het einde toe komt alles op zijn pootjes terecht.

Spagaat is een roman die voor veel lezers een teken van herkenning is, een relatie opbouwen vraagt veel tijd en aandacht en vooral er met elkaar over praten lost veel op. Volg je hart dan komt alles goed. Liefde overwint alles.

Spagaat is een familieroman die heerlijk wegleest. Het boek krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)