Titel: Omdat ik je mis Omdat ik je mis
Auteur: Jacqueline Coppens
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 399
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jacqueline Coppens (1955) behoorde met haar thrillerdebuut Evenwicht tot de drie kanshebbers voor de Coffee Company Book Award. Ze ontving nominaties en prijzen voor haar korte thrillerverhalen en publiceerde in diverse bundels. Voor de boekenkrant en Hebban.nl recenseert ze thrillers, is columnist/schrijver bij Diabc en heeft een eigen tekstbureau, www.jacquelinecoppens.nl

Achterflap:
Vier jaar nadat Vera spoorloos uit de achtertuin van haar ouders verdwijnt, raakt er opnieuw een meisje vermist. Tegelijkertijd wordt een ander ontvoerd meisje teruggevonden. Esmee, de moeder van Vera, is ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen de verdwijningen. Ten einde raad wendt ze zich tot een dubieuze onderzoeksjournalist, die meer over de vermissing van Vera en de andere meisjes lijkt te weten. Is hij te vertrouwen? En kan hij, zoals hij beweert, Vera terug naar huis terugbrengen?

Mijn mening:
Een witte cover met daarop een lege schommel, een triest plaatje, en daarboven de zin “Maakt moederliefde blind”, is voor mij genoeg om het boek te gaan lezen.
Ik verwacht een familiethriller en daarin word ik niet teleurgesteld. Alles draait in dit verhaal om Esmee, haar man Arend en zoon Xander; vier jaar geleden is hun dochtertje Vera, toen vier jaar, plotseling uit de tuin verdwenen en tot op heden niet teruggevonden.
Als je dit als ouders mee maakt stopt het leven, het is wat mij betreft onmogelijk om dan de draad weer op te pakken. Zo ook in het gezin van Esmee. Het huwelijk van Esmee en Arend komt door de vermissing in zwaar weer, steeds meer leven ze langs elkaar heen.

Voor mij deed hij die bewuste nacht de deur dicht toen hij me bijna uit bed sleurde en zei: ‘je hebt altijd al meer van je kinderen gehouden dan van mij.

Esmee heeft altijd de hoop gehouden dat Vera nog leeft, zolang ze niet gevonden is blijft ze zich vast klampen aan elke strohalm. Esmee kan haar gevoelens online delen via een chatsite, hier voelt ze zich gehoord en begrepen, tot er dingen gebeuren die haar vertrouwen aan het wankelen maken en ze zich in de nesten werkt.
Esmee is een vrouw die na de verdwijning van haar dochtertje haar sterke persoonlijkheid kwijt is geraakt, vooral naar Arend toe pikt ze alles. Dit is te begrijpen, ze lijkt strijdend ten onder te gaan. Ze richt zich op het contact met vriendinnen die wel naar haar willen luisteren.
Er zijn gedurende het verhaal soms ontwikkelingen die in mijn optiek niet aan het oog van Arend kunnen ontgaan, zijn desinteresse wordt naar mijn idee soms net iets teveel uit zijn verband gerukt, af en toe een beetje te ongeloofwaardig.
Maar als ik dan de zin op de cover “Maakt moederliefde blind” nog eens lees, voel ik weer alle begrip.

De schrijfstijl van Coppens is typisch Nederlands, dit komt mede omdat het verhaal zich rondom Nijmegen afspeelt, het is herkenbaar en ik herkende ook duidelijk wat dialect woorden. Alles draait in dit verhaal om de vermissing van Vera opgelost te krijgen, qua emoties mis ik wel wat diepgang. Esmee leren we goed kennen maar zowel Arend als Xander blijven te oppervlakkig, daar had wat mij betreft meer emotie getoond mogen worden.
Het boek is gedrukt in een groot lettertype waardoor je door het boek heen vliegt, persoonlijk houd ik van wat kleinere letters, dan maar een iets dunner boek.

Omdat ik je mis is een verhaal waarin heel duidelijk wordt dat je echt niemand kunt vertrouwen, een bizar plot dat je je ergste vijand nog niet toewenst. Het zal in het gezin van Esmee diepe sporen achter hebben gelaten en men zal tijd nodig hebben om alles een plekje te geven. Ik merk dat het een plot is wat blijft hangen, dat is een goed teken wat mij betreft.

Originaliteit: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Psychologie: 3
Spanning: 4
Plot: 4

Omdat ik je mis krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)