Titel: Wonderland
WonderlandAuter(s): Diversen
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 358
Recensie: Miriam

Dikke sneeuwvlokken, cadeautjes onder de boom, overal lichtjes en knusse kerststalletjes: het is weer tijd voor de gezelligste maand van het jaar. In navolging van internationale bestsellers Let it snow en My true love gave to me hebben tien young adultauteurs uit Nederland en Belgie een bundel vol romantische kerstverhalen geschreven die je hart sneller zullen doen kloppen. Van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormal: Wonderland bevat voor ieder wat wils met verhalen waarin ware liefde en de kerstgedachte centraal staan. Met deze collectie heb je tien goede redenen in handen om lekker bij de open haard te kruipen en weg te dromen tijdens de decembermaand.  

De auteurs die een verhaal voor Wonderland schreven zijn Jennefer Mellink, Jen Minkman, Chinouk Thijssen, Eva Moraal, Patty van Delft, Vanessa Gerrits, Marijke F Jansen, Rianne Werring, Anne Nicolai en Debora Elisabeth. De illustraties zijn van Emmy van Ruijven. 

Oh my Santa..

In It’s a match van Chinouk Thijssen is Gaia op zoek naar een date voor het over de top kerstfeest dat wordt georganiseerd door haar zus en zwager. Via Tinder vindt ze Milan, een jongen waarvan zij zoiets heeft ‘die vindt mij toch niet leuk’…ze kan haar geluk niet op als ze een melding krijgt van Tinder: it’s a match! Het is een heerlijk luchtig geschreven romantisch verhaal waarin je lekker meezwijmelt met Gaia. Tegen het einde komt er een thrillerelementje om de hoek kijken, maar dat komt net niet uit de verf en dat is jammer. Daarvoor had het verhaal gewoonweg wat langer moeten zijn. 3 sterren 

Dat wonderen soms toch wel bestaan is iets waar Lynn achterkomt in Een wonder van Anne Nicolai. Lynn is druk bezig met de voorbereidingen op een toneelstuk dat met Kerst opgevoerd gaat worden. Een probleem: er heeft iemand afgezegd en de vervanger laat even op zich wachten. Lynn vindt hem in de kerk waar ze aan het repeteren zijn. Deze jongen, Wil, is niet helemaal van deze tijd. Lynn duikt met hem het verleden in, maar zij zou willen dat hij haar toekomst is. Een mooi dromerig verhaal! 3,5 sterren. 

De tijd breekt aan dat Maria weer al ruikend naar kaneel naar school gaat in Maria’s kerstengel van Rianne Werring. Zoals ze al een aantal jaren doet met de feestdagen in aantocht, helpt Maria haar oom weer in zijn bakkerij voordat ze naar school moet. Dit jaar is echt de laatste keer, zoals ze zich elk jaar voorhoudt. Het kerstbal komt eraan en ze heeft nog geen date. Ze is smoor op Daan, maar ze durft haar niet te vragen. Daar heeft hartsvriendin Selma wel een oplossing voor! Wat een ontzettend leuk verhaal, lekker geschreven met een frisse invalshoek, 4 sterren 

In Alf van Eva Moraal is Sigrid totaal niet in de stemming voor Kerst. Haar ouders zijn net gescheiden en de feestelijkheden rondom deze dagen kunnen Sigrid momenteel wel gestolen worden. Nadat haar voorgenomen vakantie naar een warm oord in het water valt, besluit ze de Kerst in haar uppie door te brengen in het leegstaande appartement boven de tearoom waar ze werkt. Maar ze is niet zo alleen als ze zou denken… Een heerlijk sprookjesachtig verhaal waar je lekker bij kunt wegdromen, 3,5 sterren. 

Imre breekt de traditie christmas carols kijken met haar familie en gaat iets anders doen. In De Wensster van Jen Minkman reist Imre af naar een sterrewacht in Drenthe en hoopt ze een vallende ster op de gevoelige plaat vast te leggen. Haar Kerst wordt wel heel speciaal en dat heeft niet alleen met Jonas te maken… Een verhaal zoals alleen Jen Minkman ze kan schrijven, romantisch, out of the box, een vleugje spanning en genieten maar! 4 sterren. 

In Mijn allerliefste van Debora Elisabeth is de toonzetting heel anders. Geen zoet, lief verhaal maar een verhaal met een groot contrast erin. Hoofdpersoon Collin vecht in een oorlog in Europa in koud land ver van zijn geliefde Annabelle vandaan die op haar beurt elke dag een brief stuurt naar haar allerliefste…niet wetende of de brieven aankomen, of hij ze ooit zal lezen en of ze hem ooit weer zal zien. Een heel mooi ontroerend verhaal waarin de juiste snaar precies wordt geraakt, 4,5 sterren. 

Dat het met Kerst ook mis kan gaan, bewijst Jennefer Mellink met haar Kerst’mis. Lotte gaat er een paar dagen tussenuit met Kerst samen met haar vriendje Jochem. Dit jaar zitten ze in een huisje op Texel. Lotte kent haar biologische ouders niet en hoewel ze dol is op haar pleegouders, is het niet weten waar ze precies vandaan komt een groot gemis. Een gemis dat zeker met de feestdagen de overhand lijkt te hebben. Samen met Jochem probeert ze er het beste van te maken, maar het gaat niet helemaal zoals gepland… Een top verhaal waarin Mellink weer laat zien waar ze heel goed in is: een verhaal neerzetten waarin niets is wat het lijkt en waarbij je je tot het einde toe blijft afvragen hoe het nu zit, 4,5 sterren 

Killian is er klaar mee in Helse heenreis van Marijke F Jansen. Klaar met alles en hij heeft er geen zin meer in. Steeds wordt hij teleurgesteld en dit jaar is het niet anders. Net als hij denkt dat er geen uitweg meer is, valt er een meisje bovenop hem. Weet dat er hulp van boven komt. Altijd. Wie is het meisje en waar komt ze vandaan? Het duurt even voordat je een beetje weet hoe het verhaal in elkaar zit en wat er precies aan de hand is. Jansen weet je op een uiterst intrigerende manier het verhaal in te slepen en zet een heel erg goed verhaal neer. Een verhaal met een rauw randje (en SOAD, yeah baby!), maar absoluut een Kerstverhaal! 4,5 sterren 

Een mysterieuze armband speelt naast Julia een hoofdrol in Droomband van Patty van Delft. Julia is op zoek naar een kadootje voor haar tante Myrre; in een winkeltje vindt zij een mooie ketting voor haar tante, maar ook een mooie armband voor haarzelf. Een armband waar volgens de eigenaresse van het winkeltje iets heel speciaals mee is. Vanaf die dag krijgt Julia spannende dromen… Een goed geschreven, fijn en mysterieus verhaal, 3,5 sterren. 

Kerst heeft dit jaar een zwart randje voor Sien in Suikersneeuw van Vanessa Gerrits. Zij staat samen met haar moeder in hun kraam op de kerstmarkt, maar voor het eerst zonder haar vader die overleden is en het gemis is enorm. Ze komt niet alleen de dag door met oliebollen verkopen, maar ook met het lezen in haar favoriete boek Erfgenamen van het Licht. En dan komt er een nieuwe afleiding in de vorm van San. Heel tof hoe Gerrits het boek dat Sien aan het lezen is, heeft verwerkt in het verhaal, dat geeft het net even wat extra’s! 4 sterren 

Tien verschillende verhalen vormen een mooi geheel in deze bundel. Een heerlijk boek om lekker mee op de bank te zitten en er heerlijk in weg te duiken. Ook een perfect kado voor onder de kerstboom! En ook een speciale vermelding voor Emmy van Ruijven wat betreft de illustraties: top!! Wonderland

4 sterren voor Wonderland

Miriam  

bekijk hier de trailer voor Wonderland

Leave a Reply

  • (not be published)