De tijd tussen deze en de vorige column is voorbijgevlogen. In november vonden de laatste boekpresentaties van 2017 plaats, met op 2 november de doop van Melissa Skayes Verminkte toekomst, een zowel door recensenten, collega-auteurs en publiek goed bezochte happening. Op 19 november volgde de daadwerkelijke afsluiting van het LetterRijn-boekenjaar met een door naar schatting tachtig mensen bijgewoonde presentatie van de traditionele verhalenbundel – in 2017 met de mysterieuze titel Verborgen – met daarin de beste spannende verhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs als resultaat van de jaarlijkse verhalenwedstrijd.

Geen kerstreces
Dat er geen boeken meer worden uitgebracht in 2017, betekent allerminst dat er een rustige periode is aangebroken bij LetterRijn. Zo zijn er al twee boeken die volgend jaar uitkomen, aangeland in het stadium van de proefdruk en liggen er twee andere bij de redactie. Ook worden er met grote regelmaat nieuwe manuscripten aangeboden.

Nieuwe manuscripten
Binnengekomen manuscripten worden bij LetterRijn als een soort drietrapsraket beoordeeld. Allereerst worden ze intern gescand. Die scan bestaat uit het lezen van de eerste dertig, de middelste dertig en de laatste dertig pagina’s. Wanneer we het er binnen de uitgeverij over eens zijn dat het manuscript potentie heeft, wordt het geanonimiseerd doorgestuurd naar een achttal van de maar liefst honderdvijftig proeflezers. Deze beoordelen het op een aantal vooraf opgegeven criteria, dit is de tweede trap van de raket.

Als alle leesrapporten binnen zijn en er blijkt uit dat de proeflezers de potentie onderschrijven, wordt het manuscript nogmaals, en nu in zijn geheel, door de uitgever gelezen. Dit is de derde trap. Deze neemt na het lezen een besluit en wijst het manuscript alsnog onderbouwd af óf gaat een gesprek aan met de auteur om te kijken of er voldoende draagvlak voor verdere samenwerking is. Is dat het geval, dan wordt er een termijn bepaald waarop het boek kan uitkomen en wordt er een contract afgesloten.

Met de onderbouwde afwijzing probeert LetterRijn zich in positieve wijze te onderscheiden van andere uitgeverijen. Soms reageert de betreffende auteur ondanks het negatieve bericht verrassend positief, maar in veruit de meeste gevallen laat men niets meer van zich horen.

De plannen voor 2018 blijven zich uitbreiden
Daar waar ik vorige keer melding maakte van een zestal nieuwe uitgaven in het eerste halfjaar van 2018, kan ik nu ook wat meer vertellen over de tweede helft. Zo liggen er (aankondigingen van nieuwe) manuscripten van: Olga PonjeeHarry ZevenbergenKarin HazendonkKoen D’haeneMelissa Skaye en de bundel die het resultaat is van de jaarlijkse verhalenwedstrijd.

Verder zijn we in een vergevorderd stadium met het bereiken van overeenstemming met een Young Adult-auteur en, de laatste maar niet de minste, je weet maar nooit of Pjotr Vreeswijk ons op een dwaalspoor heeft gezet en is hij stiekem al een eind op streek met zijn volgende actiethriller.

Ook kan ik vertellen dat mijn eigen thriller, die nu qua schrijven voor ongeveer de helft klaar is, enthousiast is ontvangen door mijn eerste twee proeflezers. Wellicht komt ook die in 2018 uit, evenals mijn nieuwe bundel met korte, humoristische verhalen.

Ik wens iedereen mooie feestdagen.

Tot de volgende keer!

 

Theo van Rijn

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)