Subscription boxes, wie kent ze niet? Nou ja, ik had er tot een paar jaar geleden nog nooit van gehoord, maar er zijn er dus heel veel. Ook voor boekenliefhebbers zijn er tientallen verschillende soorten abonnementen op een maandelijkse verrassing in de vorm van een box. Eerder zagen jullie al de Celebrate Books box van Ann voorbijkomen. Ondertussen had ik de afgelopen paar maanden een abonnement op Book Voyage (http://www.bookvoyage.co.uk/).

Het idee achter Book Voyage is om elke maand een boek uit een ander land te sturen, vergezeld van een theetje en iets lekkers uit hetzelfde land van oorsprong. Want, zoals op de site van Book Voyage staat:

“Een goed boek neemt ons mee op reis door de geest van een auteur. De gedachten van auteurs worden sterk beïnvloed door hun ervaringen en overtuigingen. Bij BookVoyage willen we mensen meer diverse boeken laten lezen en de wereld verkennen via de rijke wereldliteratuur.”

De wereld bekijken vanuit andere culturele perspectieven – het klinkt misschien een beetje pretentieus, toch heeft het wel wat om de wereld op die manier te verkennen. En de lekkernijen die bij de boeken zitten, zijn ook zeker niet verkeerd. ?

Mijn meest recente box heeft als thema Ierland; iets dichter bij huis dan de voorgaande exemplaren met China, Rusland en Sri Lanka als thema, maar toch.

The History of Loneliness van John Boyne (o.a. bekend van De Jongen in de Gestreepte Pyjama) verscheen in het Nederlands als De Grote Stilte en speelt zich af in 1972. De jonge Odran Yates gaat het klooster in, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.

Na twaalf romans schrijft John Boyne voor het eerst over zijn vaderland, Ierland. Ik ben benieuwd. De thee en toffees gaan me vast door dit zware onderwerp heen helpen.

-Yfke Brandhout

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)