Titel: Het eilandHet eiland
Auteur: John Grisham
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Fanneke Cnossen
Publicatiedatum: juni 2017
Aantal bladzijdes: 312
Recensie: Manon

Auteur
John Grisham werd op 8 februari 1955 geboren in Arkansas. Na zijn studie rechten werkte hij bijna 10 jaar lang als jurist. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, deze functie bekleedde hij tot 1990. In 1988 debuteerde hij als thrillerschrijver met De Jury, maar met zijn tweede boek Advocaat van de duivel vestigde hij definitief zijn naam als koning van de legal thriller. Sinds de publicatie van De Jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen (bron: www.awbruna.nl)

Achterflap
Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek van de universiteit van Princeton worden vijf manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. Hoewel de toegesnelde politie er met de neus bovenop staat, weten de daders te ontkomen. De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. Maar ondanks alle inspanningen van de FBI, blijven de manuscripten spoorloos.
Zes maanden na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida, waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Mercer is echter niet terug gekeerd om herinneringen op te halen. Haar missie is om contact te leggen met Burce Cable, de charismatische eigenaar van de Bay Books-boekwinkel. Bruce heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, fijne spijzen en goede dranken. En voor zeer zeldzame boeken…

Mijn mening
Het is lang geleden dat ik een boek van John Grisham heb opgepakt. De Jury, De Claim en De Partner heb ik in het verleden gelezen, dus ik was wel nieuwsgierig naar deze.

Het verhaal begint spannend met hoe de daders de manuscripten uit de bibliotheek ontvreemden, wat soepel overloopt in hoe Bruce Cable de eigenaar werd van Bay Books.
Daarna wordt hoofdpersoon Mercer Mann in het verhaal geïntroduceerd. De schrijfster heeft een paar jaar geleden een goed boek gepubliceerd, maar is nu aan het werk als adjunct-hoogleraar Literatuur aan de Universiteit vanwege een writersblock. Aangezien deze baan ten einde loopt, gaat ze in op een uitnodiging waarin wordt gevraagd om een nieuwe docent voor een middelbare school. Als blijkt dat deze sollicitatie helemaal niet gaat om functie als docent, maar om een functie om dichter bij Bruce Cable te komen en uit te vinden of hij meer weet over de manuscripten, weet Mercer niet of ze dit moet doen. Uiteindelijk doet de hoge beloning en haar torenhoge studieschuld Mercer toch overhalen deze baan aan te nemen.

Ze hadden een briljante misdaad gepleegd en waren op perfecte wijze ontsnapt.

 In het boek wordt vooral verteld hoe Mercer zich in het leven van Bruce werkt en waarom zij zolang van het eiland is weggebleven.
John Grisham schrijfstijl is vlot, de verhaallijn loopt soepel in elkaar over. Alleen een thriller kan ik Het Eiland niet noemen. Het begin met de roof van de manuscripten en hoe Mercer wordt overgehaald om in Bruce zijn leven te infiltreren is veelbelovend, maar daarna komt de spanning eigenlijk niet meer terug. Wat jammer is, want het verhaal leent zich er wel voor. Een spannende roman was meer van toepassing geweest.

Spanning: 2,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Eindscore: 3,5 ster

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)