Titel: Het kwaad in onsHet kwaad in ons
Auteur: Corine Hartman
Serie: IJsseltrilogie #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Heidi

Cover
De lichte cover met de titel in het lichtblauw en in het midden een vogelnestje met drie eitjes, zou ik zelf nooit bij een thriller verwachten en als ik niet had geweten wie de schrijfster was, misschien zelfs niet oppakken in een boekwinkel. Toch vind ik deze cover achteraf perfect passen.   

Auteur
Corine Hartman heeft van 1994 tot 2005 een eigen reclamebureau gehad waar ze als tekstschrijver en vormgever actief was. Daarnaast heeft ze een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gevolgd. Ze studeerde in 2004 af op het gebied van scenarioschrijven.  

Achterflap/samenvatting
Een gelukkig gezin. Zijn we dat ooit wel geweest?

Simone Steenbeecks grootste wens was moeder worden. Een gezin om voor te zorgen. Helaas bleef een zwangerschap uit en koos ze samen met haar man Richard voor een andere weg. Ze werden de trotse adoptieouders van de Braziliaanse Daniel en Nina. Niet lang daarna raakte Simone alsnog zwanger en dochter Veerle completeerde het gezin.
Nu, bijna twintig jaar later, woont het gezin Steenbeeck in het idyllische Hattem aan de IJssel. Simone heeft een patisserie in het dorp, Richard is leraar in het vlakbij gelegen Zwolle en de kinderen… daar stokt het perfecte plaatje. Langzaam slaan er gaten in het warme, veilige nest dat Simone haar gezin wil bieden, en ongemerkt schuiven ze naar de rand van de afgrond. 

Welke kant ik ook op kijk, nergens ontdek ik een straaltje zonlicht. Geen sprankje geluk te bekennen, nergens, zelfs mijn dromen hebben geen kleur, spelen zich af in sombere grijstinten. 

Mijn mening 

Toen ik hoorde dat Corine Hartman Het kwaad in ons deels had gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen met het Nederlandse criminele duo Bonnie en Clyde en die gebeurtenissen zich destijds op nog geen tien kilometer afstand van mijn woonplaats afspeelden, was ik direct geprikkeld om deze psychologische thriller te gaan lezen.   

Corine Hartman heeft een erg fijne schrijfstijl die ervoor zorgt dat je direct het verhaal in wordt gezogen. We maken kennis met de uit Brazilië afkomstige geadopteerde broer en zus, Daniel en Nina. De personages zijn zeer goed neergezet en de manipulatieve streken spatten werkelijk van de pagina’s af. Ook bij de schuingedrukte stukken die vanuit de moeder geschreven zijn, komen erg realistisch over, de angst en het schuldgevoel die haar overvallen zijn bijna tastbaar. Ook de gevoelens van de vader en de biologische dochter, Veerle zijn prima uitgewerkt.   

Het gezin leeft compleet langs elkaar heen en je voelt als lezer dat dit niet anders kan dan misgaan. Het gezin leeft echt op het randje van de afgrond en lijkt alleen nog maar een klein zetje nodig te hebben om compleet te pletter te vallen.   

Ik wilde gewoon niet denken aan die andere kant van hem.

Het thema adoptie en de bijkomende gevoelens en strubbelingen worden prima uitgelicht, maar ook drugsgebruik en de invloed van verkeerde “vrienden” komen ruimschoots aan bod. De wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je door het verhaal gaat in een vlot tempo. Het verhaal heeft lekker veel diepgang, het zet je aan het denken en als het einde ook nog een verrassend staartje heeft, kan ik alleen maar concluderen dat deze psychologische thriller zeer geslaagd is.      

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Ik geef Het kwaad in ons van Corine Hartman 4 dikverdiende sterren

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)