Titel: DertiendaghDertiendagh
Auteur: Maria Postema en Maarten Bruns
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: juni 2017
Aantal bladzijdes: 208
Recensie: Danielle

Auteur en vertaler Maria Postema (1981) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd één van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans, waaronder de hit series Twilight, The Hunger Games, Gone en Divergent. Dertiendagh is haar debuutroman. 

Maarten Bruns (1976) is productontwikkelaar, muzikant en schrijver van zowel YA- als non-fictie boeken. Zijn boeken over non-IT scrummen en professionele leergemeenschappen in het onderwijs bereikten een breed publiek. Met zijn YA-roman Dertiendagh, die hij samen schreef met Maria Postema, richt hij zich op een heel ander publiek: jongeren die spannende verhalen willen lezen. Bruns zet zijn creatieve talenten in om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.   

Erik en zijn buurmeisje Zoë verkennen in de Scheveningse duinen een oude bunker van de Atlantikwall. Daar vinden ze een kistje met een verbijsterende inhoud. Hun mysterieuze vondst is het begin van een zenuwslopende zoektocht naar een geheim bunkerstelsel. In de uitgestrekte gangen diep onder de grond vervagen de grenzen tussen heden en verleden, tussen realiteit en nachtmerrie. Wolvengehuil in de verte, een valhek dat hermetisch dichtklapt, een dagboek dat vertelt over duistere experimenten en over Dertiendagh, een mythische dag die de wereld voorgoed zal veranderen… In een race tegen de klok moeten Erik en zijn vrienden alles op het spel zetten om het donkere tij te keren – en hun leven te redden. 

Allereerst complimenten voor de mooie cover. Eentje die er toch wel uit springt als je hem zo in een boekhandel ziet liggen. Dertiendagh begint als een ware thriller. Wat doen Erik en Zoë daar in die bunker en wie zijn de anderen die ze moeten gaan zoeken? 

Aangestuurd door hun leraar Van Den Berg raken Erik en Zoë geobsedeerd in het zoeken naar bunkers die in de WOII zijn gebouwd in de duinen langs de Nederlandse kust. Op het moment dat ze een geheimzinnige vondst doen wordt het helemaal interessant om verder te zoeken naar nog meer bunkers. Vrienden van Erik en Zoë worden ook nieuwsgierig nadat ze het verhaal van hun horen. Samen besluiten ze op zoek te gaan, nieuwsgierig naar wat ze in die bunkers zullen aantreffen.  

Erik legde de kaart op een boomstam, pakte de zaklantaarn uit zijn tas en bekeek samen met Mathijs hun positie. De rode X die ze op de kaart hadden getekend besloeg een oppervlakte van ongeveer vijftig bij vijftig meter.

 Dertiendagh is vlot geschreven en Maria en Maarten weten je vol spanning aan het boek gekluisterd te houden. De personages hebben een stevige band met elkaar met de nodige perikelen die bij iedere groep wel voor kan komen. De momenten dat het verhaal zich afspeelt in de bunker zijn soms verwarrend, maar desondanks blijft de spanning op hoog niveau doorlopen en hoop je dat je zo snel mogelijk weer boven de grond uitkomt om weer naar lucht te kunnen happen. 

Uit de ventilatieopeningen in het plafond stroomde zand: dunne straaltjes die steeds voller en breder werden. Binnen de kortste keren was de vloer bedekt met een laag grauwe korrels, en het bleef maar komen. Alsof de duinen zich een weg naar binnen proberen te vechten, dacht Erik wrang.

Dertiendagh is een vermakelijke Young Adult met een vleugje fantasie die je zelf ook nieuwsgierig maakt om de nog steeds bestaande bunkers langs de Nederlandse kust een bezoekje te gaan brengen.  

Ik geef Dertiendagh 3,5 ster. 

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)