Lock down

Titel: Lock Down
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: september 2021
Aantal bladzijdes: 192
Recensie: Amanda

Cover
Een spannende, donkere en onheilspellende cover. Laat gelijk zien dat het om een spannend boek gaat. Aantrekkelijk en goed passend bij het verhaal. Ik krijg er de kriebels van!

Auteur
Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt.

Achterflap
Ik weet waar jij mee bezig bent.
Denk maar niet dat je van me af bent.

Drie vrienden huren midden in het bos een boerderij, zonder internet. Telefoons en social media zijn deze week verboden. Hun zelfverzonnen lockdown moet ervoor zorgen dat ze zich goed kunnen concentreren op de naderende examens. Maar al snel blijkt dat zij niet alleen zijn. Iemand houdt hen vanuit het bos in de gaten. Iemand die al hun geheimen kent. Iemand die wel héél ver gaat voor wraak…

Mijn mening

Soms is het beter om te zwijgen.

In Lock Downmaken we kennis met de drie vrienden Vin, Nova en Lotus. Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Lotus, af en toe afgewisseld met stukjes van vroeger en van een onbekende. Leuke manier van wisseling in het verhaal, zo kom je het heden, maar ook de achtergrond van het verhaal te weten. De reden waarom de dingen die gebeuren, gebeuren. Dit maakt een hoop duidelijk.

Meerdere actuele onderwerpen zitten in het verhaal verweven: pesten, een eetstoornis, sociale druk. Maar ook vriendschap, (verboden) liefde en overspel spelen een grote rol in het geheel. Een heel veelzijdig verhaal dus, alles verwerkt in een spannend sausje van wraak, haat en jaloezie. De vele onderwerpen komen over het algemeen maar beperkt aan bod, het was misschien een idee geweest om iets minder onderwerpen te kiezen en hier dan ook dieper op in te gaan. Bijvoorbeeld het iets meer uitwerken van een eetstoornis en wat dit met iemand doet en hoe dit in de gedachten werkt van diegene.

Maren heeft een heerlijke vlotte, boeiende en beeldende schrijfstijl. Ze weet het verhaal goed te vertellen zonder gebruik van al te veel moeilijke woorden. Het is (helaas) vaak herkenbaar. De plot heeft een duidelijke opbouw met een wat open eind, ik had hier graag nog iets meer uitwerking in gezien. Het verhaal krijgt op het laatst een zeer verrassende wending, maar dan is het ook ineens afgelopen. Dat vond ik jammer.

Maren weet hoe ze een spannend en vlot verhaal op papier zet. Haar boeken lezen als een trein en zijn zeer actueel. Eenmaal begonnen in haar boek is het ook veel te snel weer uit. Ik kijk alweer uit naar haar volgende boek!

Lock Down krijgt van mij 4 sterren.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)