Gevangen op de magische zolder

Titel: Gevangen op de magische zolder
Auteur: James Nicol
Genre: Kind/jeugd
Uitgeverij: Leopold
Vertaald door: Sandra C. Hessels
Publicatiedatum: juli 2023
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Amanda

Cover
Leuke, aantrekkelijke cover. Paarse stroken stof met in gele steken de titel. We zien een jongen en een meisje op de rug en iets wat op hele grote wormen lijkt.

Auteur
James Nicol werkte jarenlang als boekverkoper, waarbij hij zijn hart verpandde aan jeugdliteratuur. Inmiddels schrijft hij zijn eigen kinderboeken. Daarnaast werkt hij in een bibliotheek. Nicol woont in Yorkshire met zijn man en dochter. Zijn eerste kinderboek was genomineerd voor de Branford Boase Award, een prijs voor een uitzonderlijk debuut.

Achterflap
Van heinde en verre weten mensen de winkel te vinden voor de magie die in de kleding is verweven. Totdat de klanten ineens wegblijven. Spreuken mislukken en Luca krijgt de schuld. Zijn strenge oom verbant hem naar de zolder. Daar vindt Luca een prachtig stuk stof waarin een vreemde spreuk is geborduurd en hij verdwijnt in een andere wereld… in een herinnering! Vindt hij zo de oplossing die de winkel kan redden? Maar afschuwelijke larven tasten de stof aan en daarmee ook Luca’s enige kans om terug te keren naar zijn eigen wereld…

Mijn mening

Je vangt meer vliegen met een lepel stroop dan met een vat azijn, Luca.

In dit boek maken we kennis met Luca, die samen met zijn oma woont. Samen runnen ze een kledingzaak waar ze magische kleding maken. Door middel van spreuksteken die ze in de kleding verwerken, krijgt het kledingstuk een bepaalde magische kracht. Zoals bijvoorbeeld kleding die nooit nat kan worden. Ze krijgen concurrentie van een fabriek die zegt veel sneller en goedkoper magische kleding te kunnen maken. Als blijkt dat de familiezaak waarin oom Bertie werkt, failliet is gegaan, komt hij samen met zijn vrouw Lucie en hun dochter Connie bij Luca en oma wonen. Maar of dat nou wel zo’n goed idee is?

Luca wordt door zijn oom naar zolder verbannen omdat hij fouten zou hebben gemaakt in de spreuksteken die hij heeft gemaakt. Op zolder ontdekt hij allemaal interessante dingen, zoals oude afgedankte stoffen en een stukje stof met een spreuksteek erin die hij niet herkent. Als hij de steek aanraakt, is hij ineens ergens anders! Maar hij is er niet echt, het is een herinnering van iemand die hij kan meebeleven. Samen met zijn nichtje Connie gaat hij op onderzoek uit of het de winkel kan redden. Maar ondertussen moeten ze ook proberen te voorkomen dat oom Bertie domme beslissingen maakt.

Het verhaal zit goed in elkaar, leuk dat magie op deze manier wordt gebruikt. De titel is niet helemaal correct, deze suggereert dat Luca opgesloten zit op de zolder. Hij brengt er wel een groot deel van de dag door, maar eet gewoon met de familie en gaat naar zijn eigen bed. Het verhaal is boeiend, spannend en vol avontuur. Je wordt meegesleurd in deze magische kleermakerswereld op zoek naar de oplossing om de winkel te redden. Het verhaal leest lekker vlot en is uit voor je er erg in hebt.

Net aan 4 sterren voor Gevangen op de magische zolder.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Leopold, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)