Titel: Groen lichtGroen licht
Auteur: Corine Hartman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Amanda

Cover
Een rustige cover die bij mij niet direct thriller-gevoelens oproept. De ondertitel doet daarentegen anders vermoeden: Een moordmysterie in de Achterhoek. De achterflap klinkt veelbelovend.

Auteur
Corine Hartman schrijft al meer dan tien jaar thrillers en werd diverse malen genomineerd voor De Gouden Strop en won meerdere malen de Crimezone Award. Ze beheerst een zeer breed schrijfpalet: met Tomas Ross, onder de naam Ross & Hartman, schrijft zij actiethrillers zoals Doodskopvlinder en Zwarte weduwe. Ook haar keiharde Jessica Haider-serie is zeer populair. Voor Storytel, de streamingdienst voor luisterboeken en e-books, schreef Corine Hartman Solomon​: een spannende audioserie, voorgelezen door Birgit Schuurman. Het kwaad in ons is het sluitende deel in deze zogenaamde IJsseltrilogie (eerder verschenen Een vlaag van waanzin en Sluipend gif): deze drie boeken zijn gebaseerd op waargebeurde familiedrama’s en gesitueerd in dorpjes aan de IJssel. Groen licht speelt in de Achterhoek en is uitgegeven door Ambo|Anthos in plaats van uitgeverij Cargo.

Achterflap
Corine Hartmans thriller Groen licht speelt in de Achterhoek, waar een jonge vrouw op uiterst meedogenloze wijze vermoord wordt. Rechercheur Suzan de Winter vreest dat het niet bij dit ene slachtoffer zal blijven. De dader speelt een uitgekiend, tot in detail voorbereid spel, met mensenlevens als inzet. Dan rijst het vermoeden dat er een aanslag gepleegd zal worden op een stadion vol mensen. De tijdsdruk is in één klap immens. De inzet hoog. Suzan kan en wil niet anders: ze doet mee met het laatste spel van de dader. Een spel op leven en dood…

Het zijn niet de doden die me raken, maar de achterblijvers des te meer.

Mijn mening
Al meerdere boeken van Hartman gelezen en over het algemeen weet ze mij hiermee wel weer een aantal uren spanning en leesplezier te bezorgen. Erg benieuwd dus ook weer naar dit nieuwe boek.

De rustige Achterhoek wordt even op stelten gezet. Hierbij wordt een personage uit een eerdere trilogie weer betrokken. Nelleke de Winter, maar dan voornamelijk haar ontvoerde dochter, Suzan de Winter. Suzan is nu rechercheur en krijgt een moeilijke zaak op haar bord. Ik heb de trilogie met Nelleke de Winter niet gelezen, dus ik had toch een klein beetje het gevoel dat ik steeds een klein stukje van het verhaal miste. Hartman probeert wel zo duidelijk mogelijk naar voren te brengen wat er in de trilogie, en dus de jeugd van Suzan, is gebeurd. Dit lukt aardig goed waardoor je een vrij goed beeld van Suzan kunt vormen. Een vrouw met een rugzakje, eentje waar ze eigenlijk nog dagelijks last van heeft. Ik vind haar een leuk personage en hoop eigenlijk dat er nog vervolgdelen zullen komen.

‘Het noodlot,’ zegt Anja, ‘openbaart zich op allerlei macabere manieren.’

Zoals we gewend zijn van Hartman weet ze ook hier weer een prima uitgewerkt verhaal neer te zetten. Goed uitgewerkte verhaallijnen met gruwelijke moorden. De moordenaar en het motief blijven heel lang een raadsel en blijken uit een heel andere hoek te komen dan je in eerste instantie denkt. Fijne schrijfstijl, recht voor zijn raap en niet teveel poespas. Gewoon lekker lezen!

Een ketting is zo sterk als haar zwakste schakel.

Hartman weet met Groen licht weer een spannende en oer-Hollandse thriller op de markt te brengen. Goed uitgewerkt en boeiende personages. Misschien met een vervolg?

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op 4 sterren voor Groen licht van Corine Hartman.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)