Hildur

Titel: Hildur  
Auteur: Satu Rämö
Serie: Hildur Rúnarsdóttir #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald door: Annemarie Raas
Publicatiedatum: augustus 2023
Aantal bladzijdes: 334 (E-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
De Finse Satu Rämö verhuisde twintig jaar geleden als uitwisselingsstudent naar IJsland om de IJslandse taal te bestuderen en is er nooit meer weggegaan. Hildur is haar debuut als thrillerauteur en vormt het begin van een trilogie over deze rechercheur. De thriller werd meteen een bestseller. Rämö woont met haar IJslandse echtgenoot en twee kinderen in  Ísafjörður, een stadje in het noordwesten van het land.

Achterflap:
Het leven bij de fjorden van IJsland is zwaar: het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid vergt het nogal wat van je. Ook van Hildur Rúnarsdóttir, rechercheur en hoofd van de nationale politieafdeling Vermiste kinderen. Om na een lange werkdag haar hoofd leeg te maken surft ze vaak in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Op het werk wordt ze gekoppeld aan de Finse Jakob Johanson, die ver van huis stage loopt om te ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de pittoreske fjorden hun schaduwzijde hebben.

Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?

Mijn mening:
Hildur is het eerste deel in een veelbelovende trilogie. Hildur Rúnarsdóttir is tevens de hoofdpersoon en dit eerste deel draait volledig om haar als persoon. Men leert haar zowel werk gerelateerd als privé goed kennen. Haar traumatisch verleden loopt als een rode draad door het verhaal en speelt zowel in het heden als het verleden een dominante rol.

Samen met haar nieuwe collega/stagiaire Jakob Johanson is ze een geweldig duo. De samenwerking verloopt naar wens en beiden hebben een bijzondere hobby om zich af te reageren, wel leuk dat dit twee compleet verschillende activiteiten zijn, voor beiden valt iets te zeggen, zeer origineel bedacht.

Je kunt zo ver de zee op gaan als je geestestoestand toelaat. Vandaag wilde Hildur zo ver mogelijk gaan. De golven waren laag, maar lang – typische restanten van de storm bij Groenland. Het kostte veel kracht om er tegenin te peddelen, en dat was precies de reden dat ze dat graag deed. Door energie te verbruiken schiep ze in zekere zin meer energie in haar hoofd.

Satu Rämö laat het verhaal zich afspelen in haar eigen woonomgeving en dat voel en merk je aan alles. De weersomstandigheden en het land op zich worden realistisch en ruw weergegeven. Wat mij aanspreekt in de schrijfstijl van Rämö is de manier waarop zij de personages heeft neergezet. Dit maakt het verhaal aantrekkelijk en geloofwaardiger. Zij schrijft met emotie waardoor ik zelfs een brok in mijn keel kreeg.

Hildur is duidelijk een opstart om de personages goed te leren kennen, dit staat meer op de voorgrond dan het vinden van de moordenaar waardoor de spanning niet continu aanwezig is maar dat bevalt mij prima.

Het verhaal kent heftige momenten die je niet verwacht en zeker ook impact hebben op het verdere leven van Hildur. De plot zit goed doordacht in elkaar en de uiteindelijke reden achter de misdaden had ik niet aan zien komen.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Hildur krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Ambo|Anthos uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)