De gast

Titel: De gast
Auteur: B.A. Paris
Genre: thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald door: Ireen Niessen
Publicatiedatum: november 2023
Aantal bladzijdes: 328
Recensie: Miriam

Over de auteur
B.A. Paris is van Frans-Ierse afkomst. Ze groeide op in Engeland en verhuisde naar Frankrijk, waar ze met haar man een talenschool opzette. Momenteel woont ze weer in Engeland.

Achterflap:
Wanneer Iris en Gabriel terugkeren van vakantie wacht hun een nare verrassing: Laure, een vriendin van de twee, is in hun huis getrokken. Ze slaapt in hun bed, draagt de kleding van Iris en heeft zelfs de inrichting veranderd. Het blijkt dat ze haar echtgenoot heeft verlaten na een affaire van hem. Iris en Gabriel willen er zijn voor Laure, maar die gedraagt zich steeds vreemder. Haar aanwezigheid zet de verhoudingen op scherp en geheimen uit het verleden komen aan de oppervlakte. En dan wordt het breekpunt bereikt…

Mijn mening:

Ik ben een tijdje de weg kwijt geweest en wist niet meer wie ik was. Nu weet ik weer wie ik ben.

Gabriel heeft het zwaar. Na een gruwelijke vondst tijdens een hardlooprondje is hij in een burnout terecht gekomen en lijkt daarin te blijven hangen. Hij heeft zijn werk als huisarts tijdelijk neergelegd en weet eigenlijk niet wat hij met zijn tijd moet doen. Zijn vrouw Iris ziet het met lede ogen aan en probeert hem zoveel als mogelijk te helpen, maar Gabriel zondert zich steeds meer van haar af. Alsof hun leven al niet genoeg overhoopt ligt, is daar ineens vriendin Laure die zich in hun leven wurmt. In eerste instantie leven Gabriel en Iris nog met haar mee, maar er vormen zich al snel barsten in alle vriendelijkheid en welwillendheid. Hoe hecht is de vriendschap dan werkelijk?

Er werd vanavond een zware storm verwacht. Misschien was het een voorteken.

Ik heb werkelijk waar geen idee waarom ik nog niet eerder een boek van B.A. Paris las, maar na het lezen van De gast komt daar zeker verandering in. Paris hanteert een fijne pen waarmee ze moeiteloos haar personages neerzet. Ze worden niet enorm uitgediept, maar op een of andere manier past dat in het verhaal. Het tempo is vrij langzaam en net als het verhaal dreigt in te zakken, zorgt Paris ervoor dat je bij de les blijft. Tot aan de epiloog laat Paris je in het ongewisse: hoe zit het verhaal nu in elkaar? En dat is dan toch een stuk verrassender dan je zou denken. Aanrader!

3,5 ster voor De gast

Miriam

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)