Op 28 november 2023 werd het allereerste Best of Thriller-event georganiseerd door Uitgeverij Boekerij bij Boekhandel Broese in Utrecht. Een avond met Floris Kleijne, Nathalie Pagie en M.J. Arlidge. Thrillers & More werd uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Daar zeggen wij geen nee tegen!  

Het begon al lekker: Manon en ik gingen met de trein vanuit Alphen aan den Rijn naar Utrecht. Keurig op tijd, niks aan de hand. Totdat de trein station Bodegraven wilde verlaten…dat lukte dus niet! Uiteindelijk konden we na een half uur overstappen in een andere trein en werd onze reis naar Utrecht voortgezet. Eenmaal in Utrecht gingen we op een drafje richting Broese…waar we (logisch) voor een dichte deur kwamen te staan. Gelukkig werd mijn derde reeks bonken op de deur gehoord haha en konden we alsnog naar binnen.   

Helaas hadden we door de vertraging het interview met Floris Kleijne gemist, enorm jammer! Op het moment dat wij een plekje zochten, kwam Nathalie Pagie naar voren gelopen om in gesprek te gaan met Marc (van Biezen van de uitgeverij). Geen nieuw boek van Nathalie dit jaar, hoezo dat dan? Daar heeft ze een goede reden voor, ze heeft zich namelijk gestort op het schrijven van scenario’s. Dat balletje is gaan rollen op het moment dat er interesse was voor Noordkaap en ze de vraag kreeg of ze niet zelf het script wilde schrijven. Welke consequenties heeft deze nieuwe hobby voor het schrijven van thrillers? (behalve dan dat we dit jaar geen nieuwe Nathalie hebben 🙁 ) Nathalie vertelt dat ze op een andere manier naar series kijkt, veel minder onbevangen. Ze denkt tijdens het kijken van een serie regelmatig ‘ah, een wc-tje, jammer’ (wc = writer’s convenience). Het schrijven van scenario’s is moeilijker, zegt Nathalie, bij het schrijven van een boek heb je veel meer ruimte om een situatie te beschrijven, wat iemand denkt en voelt en dat moet je bij het schrijven van een scenario toch heel anders aanpakken. Ondertussen is ze wel weer bezig met het schrijven van een nieuwe thriller. Geen verre research reis deze keer, het speelt zich af wat dichter bij huis. In Vlissingen gebeurt er namelijk vanalles…  

Na het interview met Nathalie is er een thrillerquiz en na een shoot out vraag (dat krijg je met zoveel thrillerliefhebbers bij elkaar, die weten veel!) krijgt er iemand een prachtig boekenpakket overhandigd.  

Die quiz is niet het einde van de avond, er is nog een gast en dat is niemand minder dan Matthew Arlidge. Arlidge komt vertellen over zijn nieuwste boek, Oog om Oog. Criminelen die nadat ze hun straf hebben uitgezeten, een nieuwe identiteit krijgen en ergens anoniem opnieuw kunnen beginnen met hun leven. Wat als iemand daar achter zou komen? Wat zou er dan allemaal kunnen gebeuren? Denk bijvoorbeeld aan de jongens die Jamie Bulger vermoordden in 1993 of Mary Bell, die als 11-jarig meisje twee moorden pleegde en op haar 23e weer vrijkwam, daarna zelf moeder werd en zelfs oma. Te bizar voor woorden als je daar goed over nadenkt. En uitermate interessant voor een thriller, mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.  

Als je het ons vraagt, is dit eerste Best of Thrillers-event uitermate geslaagd. Ongeveer 100 personen zijn naar Broese gekomen, het programma was top en na afloop was er genoeg tijd en ruimte om je boeken te laten signeren, een praatje te maken of om op de foto te gaan (Nathalie Pagie bleef overigens niet lang zitten aan de tafel en ging gewoon iedereen in de rij af om te zien of daar iemand een boek gesigneerd wilde hebben :-)) en dat alles onder het genot van een drankje. En je gaat niet met lege handen naar huis, maar met een heel toffe goodiebag!  

Dank Boekerij voor de uitnodiging en wij kijken zeker uit naar een volgend BoT-event 🙂  

Miriam & Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)