Titel: Het Alice netwerkHet Alice netwerk
Auteur: Kate Quinn
Genre: Roman
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Arthur Wevers
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 478
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Kate Quinn is geboren in 1981, Long Beach, Californië, Verenigde Staten.

Achterflap:
Londen, 1947. Charlotte ‘Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit ‘probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Wat haar drijft is woede en de wil de man te vinden die haar, en de andere vrouwen van het netwerk, destijds zo meedogenloos heeft verraden.
In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend en meeslepend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Mijn mening:
Het Alice netwerk is een aangrijpend, meeslepend, en ontroerend verhaal dat gebaseerd is op waargebeurde feiten.

In 1947, net na de oorlog raakt Charlie ongewenst zwanger en haar moeder is vastbesloten
deze zonde, die een smet op de voorbeeldige familie zal zijn, ongedaan te maken.
Charlie, een sterke persoonlijkheid die weet wat ze wil en prima in staat is haar eigen keuzes te maken, besluit haar eigen weg te bewandelen.
Ze gaat op zoek naar haar nicht tevens haar beste vriendin Rose, die tijdens de oorlog is verdwenen. Haar eerste hint wijst richting Eve, een eigenaardig kreng die in eerste instantie niets van Charlie wil weten. Finn, haar persoonlijke chauffeur, blijkt ook een man met een bijzondere achtergrond. Als de 3 musketiers gaan ze op zoek naar antwoorden, in de hoop dat ze daarna ieder voor zich de rust kunnen vinden waar ze zo naar verlangen. Er ontpopt zich langzaam een ontroerend, maar zeker ook spannend verhaal waarin het leven van beide dames meer raakvlakken kent dan je als lezer zo op het eerste gezicht vermoedt.
Eve vertelt aan Charlie en Finn haar eigen bijzondere verhaal waar je af en toe de rillingen van over je rug voelt lopen. Nadat je het boek dichtslaat komt de bijzondere leefstijl van Eve in een ander daglicht te staan en voel je meer dan medeleven.

De schrijfstijl van Quinn is realistisch en invoelbaar, de personages komen tot leven en door het verhaal van Eve ben je je bewust van de verschrikkelijke gruwelijkheden die zich in de oorlog afspeelden, niet te bevatten…De liefde had van mij wel iets intenser beleefd mogen worden, die voelde ik niet echt binnen komen, de wraakgevoelens daarentegen waren zeker voelbaar.

Weet je waarom we niemand veroordelen? Ik stootte met mijn schouder tegen de zijne tot hij eindelijk naar me keek. ‘Omdat we helemaal niet het recht hebben om op iemand neer te kijken vanwege zijn zonden’.

Een verhaal waarbij weer eens duidelijk wordt wat voor littekens de oorlog letterlijk en figuurlijk achter heeft gelaten. Mensen die het ieder op hun eigen manier verwerken en hopelijk de liefde of de rust weten te vinden om hun leven op te pakken en door te gaan, een andere mogelijkheid is er niet.

Kate Quinn heeft met Het Alice netwerk een aangrijpende, emotionele maar zeker ook met momenten spannende roman neer weten te zetten die je als lezer weet te raken. Het zet je weer even met beide benen op de grond en maakt je bewust van de vrijheid waarin wij nu leven.

Ik geef Het Alice netwerk 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)