Titel: In naam van de vaderIn naam van de vader
Auteur: Linda Jansma
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 484 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteur
Linda Jansma schrijft psychologische thrillers, bijna allemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen. In 2011 won zij de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige debuut met Caleidoscoop en werd Schaduwkinderen verkozen tot de beste thriller van 2016. Linda Jansma is naast auteur ook tekstschrijfster en beoordeelt zij manuscripten.

Achterflap
Een jaar nadat Francis van Foreest het prestigieuze Larense advocatenkantoor van zijn vader heeft overgenomen, begaat hij een grote fout die hij voor iedereen verzwijgt. Vanaf dat moment leeft hij met de voortdurende angst dat zijn misstap ontdekt zal worden. Maar hij is niet de enige in de familie Van Foreest met een probleem. Zijn vrouw Renée zet het behoud van haar gezin op het spel als ze verliefd wordt op haar zwager. En terwijl ze heen en weer geslingerd wordt tussen gevoel en verstand, raakt zoon Ties betrokken bij een grote drugsdeal. Hij dreigt steeds verder af te zakken in de onderwereld, totdat hij Judith ontmoet, een dure prostituee die in een exclusieve seksclub werkt.
Stevent de familie Van Foreest af op de ondergang of zijn ze geraffineerd genoeg om alle schandalen te overleven?

Mijn mening
Het verhaal gaat over de prestigieuze advocatenfamilie Van Foreest, waarvan zoon Francis samen met zijn vrouw Renée het familiebedrijf sinds een jaar runt. Zij hebben 3 kinderen, Cato, Lindy en Ties. Het boek bestaat uit vier delen, ze zijn eerst als afzonderlijk deel gepubliceerd en nu als totaalpakket. In het eerste deel maken we kennis met de gehele familie Van Foreest, zoals de broers Julian, Matthijs en zus Helena en hun partners. Ook maken we kennis met Judith, die buiten de familie staat of toch niet? Wat heeft zij met de familie te maken? En dan de familie zelf, op het oog een keurige familie, maar onder de oppervlakte broeit er van alles. Bijna iedereen heeft wel een verborgen agenda. Renée bijvoorbeeld: verliefd op haar zwager. Haar man Francis: wat deed hij een jaar geleden in de tuin? En dan hun zoon Ties: heeft alles mee, maar toch raakt hij verwikkeld in het criminele circuit. In de volgende delen wordt alles verder uitgediept. Kom je te weten wie Judith nu eigenlijk is, wat deed Francis in de tuin, kan Renée haar zwager weerstaan en komt Ties op het rechte pad?

Telkens zag hij het beeld van haar voor zich. Zoals ze daar lag. Het bloed dat haar gezicht besmeurde, haar haren gekleefd aan haar wangen. Hij huiverde. Het liet hem niet los. Toch moest hij het zien te vergeten. Er was geen lijk en het was al helemaal niet in zijn tuin begraven.

In rap tempo wordt iedereen voorgesteld aan het begin, maar Jansma verstaat de kunst om al meteen diepgang aan iedereen te geven. Je weet al direct wie wie is en ik heb niet terug hoeven bladeren. Linda Jansma heeft met In de naam van de Vader een heerlijk boek afgeleverd over een rijke familie, waarvan je denkt ‘die hebben alles’, maar dan blijkt dat het gras toch niet altijd groener is. De hoofdstukken zijn kort, in elk hoofdstuk komt een ander hoofdpersoon aan bod waardoor het verhaal van alle kanten binnenkomt. Een klein minpuntje vond ik toch het einde, daar had ik iets meer van verwacht, deze viel wat tegen, maar over het algemeen een echte Linda Jansma!

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

3,5 ster voor In naam van de vader.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)