Titel: OnderuitgehaaldOnderuitgehaald
Auteur: Loes den Hollander
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: oktober 2017 
Aantal bladzijdes: 281
Recensie: Bianca
 

Over de auteur:
Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin. Ze schreef meer dan twintig thrillers en is al tien jaar een bestsellerauteur. Van haar boeken zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.  

Achterflap:
Het gezin Fortuin, vader Martijn en dochters Wieke en Sigrid, heeft al zware stormen moeten doorstaan als Freddy, de tweede vrouw van Fokke en de stiefmoeder van zijn dochters, verdrinkt in het zwembad bij hun vakantiehuis. Ze maken de afspraak te zwijgen over de ware toedracht van het ongeluk. Maar zeven jaar na die verschrikkelijke nacht wordt duidelijk dat iemand die twijfelt aan hun verhaal de waarheid wil achterhalen. Ongeacht welke prijs daar voor betaald moet worden.  

Mijn mening:
Onderuitgehaald is een echte ‘familiethriller’. Een term die niet echt bestaat maar voor de lezer wel omschrijft wat voor soort thriller het is. De familie Fortuin maakt een ware nachtmerrie door. De zussen Wieke en Sigrid worden geconfronteerd met een stiefmoeder waar het maar niet mee wil lukken een band mee op te bouwen. Als lezer ben je alert in het willen achterhalen waar het hier mis gaat. Stellen de zussen zich niet open genoeg om stiefmoeder Freddy een kans te geven vanwege het verlies van hun echte moeder of is de stiefmoeder echt een ‘stiefwijf’, zoals ze vaak genoemd wordt?
Omdat het gezin Fortuin al kort na de dood van Freddy heeft besloten haar dood in de doofpot te stoppen, is duidelijk dat er iets gebeurd is wat geheim moet blijven. Welke derde persoon in dit verhaal heeft er belang bij dat het geheim bekend wordt gemaakt?   

Als lezer heb ik meteen een paar potentiële daders in het vizier, ik blijk achteraf in de goede richting te zitten. Dit maakt het lezen van het boek echter niet minder aantrekkelijk, het verhaal zit goed in elkaar en leest makkelijk weg.  

Vooral de uitwerking van Sigrid is goed neer gezet, met momenten begrijp je haar afzet tegen de stiefmoeder, maar speelt haar persoonlijk verdriet een grote rol. Het is als kind ontzettend moeilijk een stiefmoeder een reële kans te geven, het missen van je echte moeder is een enorm verdriet en wat een stiefmoeder ook onderneemt om je liefde te winnen, zij zal haar plaats nooit in kunnen nemen. Helaas blijft het altijd moeilijk iemand te vertrouwen, iedereen kan zich anders voordoen dan hij daadwerkelijk is, in iedereen schuilt een potentiële moordenaar.  

De schrijfstijl van Loes is realistisch, begrijpend en nodigt je uit tot snel doorlezen. De hoofdstukken zijn kort en grijpen soms terug naar het verleden. Deze terugblikken verduidelijken de gevoelens en gebeurtenissen uit dat verleden. Het manuscript, waarin de beerput van ellende in de familie Fortuin wordt opengetrokken, is in een ander lettertype geschreven, dit leest prettig en overzichtelijk.  

Onderuitgehaald is een thriller met een zeer realistische onderliggende boodschap over verlies en vertrouwen, verwerking van verdriet, en hoe ermee om te gaan. Ik heb Onderuitgehaald met veel plezier gelezen en zal het zeker mensen aanraden die houden van een spannend familieverhaal.  

Onderuitgehaald is voor mij 4 sterren waard.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)