Titel: Dodelijke AmbitieDodelijke Ambitie
Auteur: André Hoogeboom
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 302
Recensie: Heidi

Cover
De cover is in groentinten op de achtergrond zien we een groene Formule 1-auto waar de vonken vanaf springen. Ook de titel van het boek is in het groen, iets wat goed bij het Formule 1-team Dottcom past.

Auteur
André Hoogeboom (1954) is een Nederlandse journalist en schrijver. Als verslaggever voor het Noordhollands Dagblad en de bladen van persbureau GPD maakte hij tien jaar lang deel uit van het rondreizend circus dat Formule 1 heet. Sinds 2010 runt hij het pers- en adviesbureau ‘André Hoogeboom Journalistieke Producties,’ gevestigd in Alkmaar.
Als gewezen sportjournalist schreef hij eerder al enkele boeken over voetbal en autosport; onder andere schreef hij een biografie van de legendarische Nederlandse autobouwers, de gebroeders Spijker. Als thrillerauteur debuteerde hij in 2007 met De underdog.

Achterflap
Hoe ver ga je in je ambitie en welke offers zijn daarbij gerechtvaardigd?

William Beck is de succesvolle eigenaar van Dottcom, een internationaal softwarebedrijf dat bij toeval verzeild raakt in de Formule 1. Om meer dan een toeschouwer te zijn bij het zich over de wereld verplaatsende sensationele spektakel, heeft Beck zich ingekocht als sponsor bij Forster Racing, een achterhoedeteam dat geen potten kan breken in het miljoenencircus.

Maar Beck is ambitieus en wil meer en wel zo snel mogelijk. Hij besluit de Finse oud-wereldkampioen Kalle Alhainen in te schakelen om Forster Racing om te toveren tot een topteam. Zijn doel: binnen één seizoen doorstoten naar de top van de Formule 1. Hij is bereid daar alle risico’s voor te nemen.
Dottcom lijkt voor een regelrechte sensatie te zorgen, maar ten koste van wat?

Mijn mening
Als een echte Formule 1-liefhebber was ik natuurlijk erg benieuwd naar de eerste Formule 1-thriller. Want wat is er nu leuker om twee passies, lezen en Formule 1 te combineren? Als ik de proloog heb gelezen, blijkt dat diegene uit wiens perspectief het geschreven is hele andere keuzes zou hebben gemaakt als hij weer mocht kiezen. Iets wat mij direct nieuwsgierig
maakt, wat zijn die keuzes dan geweest?

Als ik verder lees, maak ik kennis met William Beck, een succesvolle zakenman, die eigenlijk een beetje impulsief een Formule 1-team koopt. Het verhaal leest vlot weg en is voor een groot deel erg herkenbaar, maar ook las ik dingen die nieuw voor mij waren, erg boeiend om te lezen. De hoofdstukken zijn kort en nemen je mee naar verschillende Grand Prix verspreid over de hele wereld.

In het eerste gedeelte van het verhaal blijft de spanning wat achterwege, maar daarentegen krijgen we een uitgebreid kijkje in de Formule 1-keuken, iets wat ik erg interessant vind. De plot wordt goed opgebouwd en hoe verder ik lees hoe meer het nieuwe Formule 1-team in de problemen lijkt te komen. Dit houdt de spanning erin en je vraagt je af of dit allemaal nog wel goed komt.

Nu begreep hij in wat voor wereld hij leefde, een wereld waarin geheimen pas geheimen zijn als ze geheim blijven.

De beschrijving van met name de Finse personages in Dodelijke ambitie zijn erg treffend, de anderen blijven wat oppervlakkiger, maar dat is in dit genre geen enkel probleem. Uit deze thriller blijkt nog maar weer eens dat er enorm veel geld, macht en onderlinge jaloezie omgaat in het F1-wereldje en datgene wat we op tv zien maar een druppel op een gloeiende plaat is. Ik vond dit een boeiend, informatief en originele thriller, waarbij ik de volgende Grand Prix op tv toch wel met iets andere ogen ga bekijken.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 3

Ik geef Dodelijke ambitie van André Hoogeboom 4 sterren.

Heidi.

Leave a Reply

  • (not be published)