TitelEen jaar met jouEen jaar met jou
Auteur: Julia Whelan
Genre: Roman
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Angela Knotter
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Julia Whelan begon haar carrière als kindacteur, ze schreef filmscripts en de door haar ingesproken audioboeken vielen maar liefst twintig keer in de prijzen. Maar bovenal is ze romanschrijver. Ze studeerde Engel en creatieve writing aan de universiteit van Oxford, waar haar debuutroman Een jaar met jou zich afspeelt.  

Achterflap:
De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal haar een plek wachten in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.
Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie – en Ella’s toekomst – volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?
Een onvergetelijke roman over een vastberaden jonge vrouw, een onweerstaanbare man en de liefde die hen onherroepelijk zal veranderen.  

Mijn mening:
Een jaar met jou volgt in sneltreinvaart het leven van Ella die een jaartje naar Oxford gaat om te studeren. Ze is een pittige, slimme tante ie haar toekomst al helemaal uitgestippeld heeft.
Na Oxford gaat ze werken voor Gavin Brookdale, een legende in de USA, ze voelt zich vooral zeer vereerd. Over de liefde denkt ze niet na, geen tijd, andere prioriteiten tot ze haar poëzie docent Jamie ontmoet. Beiden willen geen relatie, maar de aantrekkingskracht is enorm, en dan wordt loslaten toch wel echt een ‘dingetje’.
Het geheim dat Jamie meedraagt ga ik natuurlijk niet verklappen, het drukt wel een enorme stempel op de relatie en zorgt ervoor dat het verhaal een totaal andere wending neemt. 

Een mooi verhaal over liefde, vriendschap en toch ook de machteloosheid waar men mee dient te dealen. Een roman waarin de familieband een grote rol speelt, wat maakt die in deze roman een prachtige ontwikkeling door. 
Ik moest er even inkomen wat betreft de schrijfstijl van Whelan, vooral in het begin vond ik het allemaal wat chaotisch, en moest ik soms even teruglezen. Wat goed bij het boek past zijn de kleine stukjes poëzie aan het begin van elk hoofdstuk, hier is over nagedacht. 
 

Licht dat geen pijn aan ogen doet;
Herinneringen zonder leed;
Wat is het mooist op deze aard?
-Iets van daarbuiten, naar ‘k vermoed.

Een roman waarop voor mij de zin ‘leef, alsof het je laatste dag is’ van toepassing is. Geniet met volle teugen want voor je het weet is het voorbij. 

Een jaar met jou krijgt van mij 3,5 ster

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)