Titel: Ondergronds
Auteur: Lidewij Martens
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver, onder andere voor Baantjer, Spangen, Intensive Care, Mees Kees de serie en Flikken Maastricht. Haar ervaring in de televisiewereld komt goed van pas bij het schrijven van haar thrillers, die barsten van de vaart, ritme en spanning.

Achterflap:
Dat Flo maar 1.56 meter lang is, maakt haar gedrevenheid als rechercheur alleen maar noodzakelijker. Maar zelfs zij tast in het duister als er op elk station van de binnenkort te openen Amsterdamse Noord/Zuidlijn een gruwelijke moord wordt gepleegd. Er lijkt een verband te bestaan, maar iedere aanwijzing leidt naar een andere dader. Kenden de slachtoffers elkaar? Flo begint te vermoeden dat iemand een heel gevaarlijk spel speelt waarbij ook zij, haar zoon en haar trouwe hond Hunter doelwit zijn…

Mijn mening:
De achterflap van Ondergronds sprak me direct aan, Flo lijkt me een pittige tante en daarin heb ik me niet vergist. Ze is klein van stuk maar heeft binnen haar team op het politiebureau status opgebouwd waardoor iedereen haar respecteert en toch wel tegen haar opkijkt als is dit in letterlijke zin juist het tegenovergestelde. De rol van Hunter, haar trouwe viervoeter in dit hele verhaal, vond ik echt om te smullen, de liefde voor dieren spat er werkelijk vanaf.

Ondergronds draait om een aantal moorden die onomstotelijk met elkaar verbonden zijn, maar hoe? Dit houdt de spanningsboog hoog, als lezer krijg je pas tegen het einde grip op het verhaal, tot die tijd blijft het gissen en zoeken naar verbanden. Flo heeft een pittige baan en daarbij draagt ze ook nog de zorgen voor de opvoeding van twee pubers die het haar soms knap lastig maken. Boy haar zoon vond ik echt een persoonlijkheid die goed is neergezet.

Schuldgevoel, blijdschap, opluchting, pijn, het was er allemaal tegelijk.

Als moeder zit je vaak in een spagaat qua opvoeding. Gewenst en ongewenst gedrag wisselen elkaar in snel tempo af, maar het vertrouwen overheerst. De plot is goed voorbereid, Martens heeft nergens steken laten vallen en de ontknoping kwam dan voor mij ook als een totale verrassing, en dan heb ik het niet alleen over de dader maar ook de motieven die uitgewerkt zijn.

Waar ik Steigereiland, het vorige boek van Lidewij Martens matig vond, is Ondergronds vele malen beter.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 4

Ondergronds krijgt hiermee een mooie 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)