Schaduwrijk

Titel: Schaduwrijk
Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
Serie: Martin Juncker & Signe Kristiansen #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: juli 2023
Aantal bladzijdes: 341 (e-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft eerder non-fictie geschreven. Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Voor hun debuut Winterland wonnen ze de prijs voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland en werden ze genomineerd voor de Max Bronzen Vleermuis.

Achterflap:
Een ogenschijnlijk onschuldige man komt tijdens een explosie in Nordjyllandsværket – een van de laatste kolengestookte elektriciteitscentrales van Denemarken – om het leven. Een radicale organisatie eist de schuld op voor de aanslag; Denemarken is getroffen door zijn eerste geval van milieuterrorisme.
Diezelfde ochtend wordt de zoon van de klimaatminister dood aangetroffen in een luxevilla in het noorden van Kopenhagen. Uit de autopsie blijkt dat de overledene een zware cocaïneverslaving had, en onderzoek toont aan dat hij nauwe banden had met een onbekende drugsbende.
Is er een verband tussen de twee zaken? Inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen staan voor een raadsel, tot hun collega’s een ontdekking doen die alles volledig op zijn kop zet…

Mijn mening:
Het duo Faber en Pedersen heeft inmiddels bewezen dat ze samen geweldige thrillers kunnen schrijven. Schaduwrijk is inmiddels het vierde deel in de Martin en Signe-serie en het was weer heerlijk puzzelen. Signe ontbrak in het begin en ik ging er bijna aan twijfelen of ze in dit deel nog aan bod zou komen maar gelukkig gebeurde dat wel.

Faber en Pedersen zijn bijzonder door de manier waarop ze verschillende zaken gaandeweg het verhaal aan elkaar koppelen, dit zijn steeds gebeurtenissen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, dit geldt ook steeds voor hoofdpersonen die werk en privé onmogelijk gescheiden kunnen houden omdat ook hier steeds verbanden in aangebracht zijn. Dit maakt de verhalen aantrekkelijk op zowel het persoonlijke als het zakelijke vlak. De manier waarop de personages zich soms uiten gaat af en toe de botte kant op maar dat mag ik wel, duidelijk en direct en niet om de hete brij heen draaien. Faber en Pedersen maken gebruik van thema’s die in de huidige maatschappij veel aandacht krijgen, criminaliteit, politieke misstanden maar zeker ook de verdeeldheid onder de bevolking in gedachtegang en leefwijze. Iets waar we de laatste tijd steeds meer mee te maken krijgen.

Schaduwrijk was weer een thriller die ik met plezier heb gelezen, voldoende spanning, voldoende aandacht voor de hoofdpersonen, een goed onderbouwd plot met een deels verrassende ontknoping.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 3

Schaduwrijk krijgt hiermee 3,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)