De Hawthorne-broers

Titel: De Hawthorne-broers
Auteur: Jennifer Lynn Barnes
Serie: Het Hawthorne-mysterie #4
Genre: Contemporary, Young Adult
Uitgeverij: Blossom Books
Vertaald door: Elise Kuip
Publicatiedatum: augustus 2023
Aantal bladzijdes: 473
Recensie: Amanda

Cover
Wat een ontzettend gave cover is dit weer! Past super goed bij de andere delen en is ontzettend aantrekkelijk. Het vertelt je alles en ook niks over het boek, het verhaal en de personages. Elk item op de cover past bij het verhaal en is perfect uitgezocht. Mysterieus en spannend.

Auteur
Amerikaanse schrijfster Jennifer Lynn Barnes schreef haar eerste gepubliceerde roman toen ze nog maar 19 jaar oud was. En er lagen -nog voor ze afstudeerde- maar liefst 5(!) verschillende titels met haar naam op het omslag in de schappen. Na haar tijd aan de Cambridge University werd ze universitair hoofddocent aan de Universiteit van Oklahoma, waar ze een dubbele aanstelling heeft in psychologie en professioneel schrijven. Jennifer bezit een sterk staaltje schrijverskunst en heeft al een aantal YA (zowel thrillers als romans) op haar naam staan.

Achterflap
Grayson Hawthorne zou in de voetsporen van zijn schatrijke grootvader treden; het fortuin laten groeien en zijn familie beschermen. Daar bestond geen twijfel over. Inmiddels is de grote Tobias Hawthorne dood en zijn familie onterfd, maar sommige van zijn lessen zijn Grayson bijgebleven. Wanneer zijn halfzussen dreigen te ontdekken wat er met hun vader is gebeurd, doet hij wat hij het beste kan: zorgen dat de zaak wordt opgelost– efficiënt, effectief, genadeloos. En zonder dat gevoelens en emoties hem in de weg staan.

Jameson Hawthorne is een gokker, een sensatiezoeker, een spelletjesspeler. Als zijn mysterieuze vader opduikt en hem om een gunst vraagt, kan Jameson de uitdaging dan ook niet weerstaan. Om te slagen moet hij infiltreren in de meest exclusieve ondergrondse club van Londen, waar aristocraten, politici en buitengewoon rijke mensen gokken om geld en geheimen. Daar moet hij een onmogelijk spel met een torenhoge inzet winnen. Gelukkig leeft Jameson Hawthorne voor het onmogelijke.

Beiden verwikkeld in hun eigen strijd, moeten Grayson en Jameson – met hulp van hun broers en Avery – besluiten wie ze willen zijn en wat ze bereid zijn op te geven om te winnen.

Mijn mening

‘Jij weet prima hoe je van iemand moet houden, Gray. Dat weten we allemaal. Daar is dit het bewijs van.’
Graysons vader had hem niet gewild. Zijn moeder was er nooit echt voor hem geweest. Hun opa was drukker geweest met hen smeden tot wat ze moesten zijn dan met wat ze nódig hadden. Maar zijn broers hadden altijd – altijd – voor hem klaargestaan.

De vorige drie delen van deze serie heb ik verslonden, dus ik keek enorm uit naar dit vierde deel. Mijn verwachtingen waren daarom ook erg hoog. Ik moet zeggen, Barnes heeft mij wederom niet teleurgesteld. Want waar in de vorige drie delen het grootste deel van het verhaal voor Avery was, was dat nu juist niet. Ze komt er zeker in voor en is nog steeds behoorlijk aanwezig, maar nu draait het om twee van de vier Hawthorne-broers. De serieuze, afstandelijke en georganiseerde Grayson en de losbol en sensatiezoekende Jameson. De twee broers die ogenschijnlijk het meest van elkaar verschillen. Dit is een hele goeie keus, want beide broers komen in hele moeilijke situaties terecht en moeten hierdoor hele lastige keuzes maken. Want waar (en bij wie) ligt je loyaliteit? Hoever ga je om diegenen van wie je houdt te beschermen? Ik wil niet te veel vertellen, want dat zou de pret van het lezen straks bederven, dat is zonde! Het is alleen wel aan te raden om bij deel een te beginnen, je zou hem los kunnen lezen, maar dan mis je heel veel van de persoonlijke ontwikkelingen, de redenen waarom bepaalde dingen gebeuren en hoe de onderlinge relaties in elkaar zitten. Daarnaast zijn het ook gewoon hele leuke en toffe boeken, dus moet je ze eigenlijk gewoon lezen!

Iets doet pas pijn als je het zelf pijnlijk maakt. Iets is pas belangrijk als je het zelf belangrijk maakt.

Barnes heeft een heerlijke, pakkende en vlotte schrijfstijl. Ze weet je mee te sleuren in de avonturen van Avery en de Hawthorne-broers. Ze zorgt ervoor dat je alleen maar door wil lezen, lezen en lezen. Het is een verhaal vol humor, puzzels, raadsels, bedrog, misleiding, riskante gokken en valstrikken. Ze zorgt ervoor dat je mee puzzelt, je hersens kraakt en de verkeerde conclusies trekt. Maar daarnaast zit het verhaal ook vol met liefde, vriendschap en vertrouwen, want familie gaat voor alles. Daarbij horen dan ook weer verdriet, rouw, schuldgevoel, eenzaamheid, onzekerheid, niet mogen falen en (veel te) hoge verwachtingen van zichzelf, maar misschien ook wel van anderen. Het verhaal is een rollercoaster aan puzzels en raadsels, maar zeker ook aan emoties. Want iedereen heeft emoties en mag deze toelaten, ook al denk je zelf van niet. Het is een verhaal met een boodschap.

Ik kijk nu al uit naar het vijfde deel, want de ontknoping was nog zo open, dat moet nog wel een vervolg krijgen! Maar voor nu kan ik niet anders dan dit vierde deel met een prachtige 5 sterren beoordelen.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Blossom Books, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

De Hawthorne-broers

Leave a Reply

  • (not be published)