Titel: Fright nightFright night
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 176
Recensie: Amanda

Cover
Wat een spannende cover! De hand lijkt ergens naar te grijpen en op de achtergrond zie je in de mist vaag een gezicht. De rode letters Fright springen er lekker uit. Goede combi.

Auteur
Maren Stoffels
is begonnen met schrijven zodra ze dit kon. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een Eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift. Na haar debuut zijn er veel boeken verschenen bij dezelfde uitgeverij. Tijdens de schoolbezoeken die ze doet via de Schrijverscentrale (de voormalige stichting SSS) merkt ze dat de lezers haar boeken vooral leuk vinden omdat ze er zoveel in herkennen. De thema’s in haar boeken zijn o.a. anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap. (Bron: www.leopold.nl)

Achterflap
Wat is je grootste angst? Ik weet het antwoord nu.

Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen?

Vijf jongeren gaan het bos in.

Een van hen zal de nacht niet overleven.

En een van hen is de moordenaar.

Mijn mening

‘We hebben allemaal weleens dingen gedaan waar we niet trots op zijn.’

In Fright night maken we kennis met Dylan, Sofia, Quin en Reza. De hoofdstukken worden ook wisselend vanuit deze personages belicht, hierdoor beleef je het verhaal en de fright night vanuit verschillende hoeken. Leuk om zo te schakelen tussen deze jongeren en verschillende verhaallijnen. Daarnaast wordt er tussendoor ook iedere keer een klein stukje vanuit de Moordenaar beschreven, mysterieuze stukjes die steeds meer vragen oproepen. Want wie is het en wie is het beoogde slachtoffer?

Ik snap het niet. Dylans antwoorden lijken zo willekeurig, alsof het over iemand anders dan hemzelf gaat.

Personages worden redelijk tot goed uitgewerkt. Voornamelijk staan Dylan en zijn verhaal centraal. Hij wordt dan ook het meest uitgebreid neergezet. Ik had het leuk gevonden nog iets meer over Sofia en Quin te leren, gewoon voor iets meer ‘body’ van deze personages. Het verhaal van Dylan is bijzonder, spannend, angstaanjagend, verdrietig, schrijnend en ik weet niet wat voor woorden je er nog meer voor kunt verzinnen. Wanneer je over zijn verleden leest springen de tranen in je ogen. Wat een traumatische jeugd heeft hij gehad.

Hester is een fijne houtkachel, waar je lekker rozig van wordt. Mama is net open vuur, waar je je aan brandt.

De plot en de verhaallijn rondom de fright night zijn lekker spannend en op sommige momenten zit je mee te gruwelen. Bah! De combinatie van deze verhaallijn en die omtrent Dylan zijn goed samengevoegd en al lijken ze in het begin helemaal niks met elkaar te maken te hebben, tegen het eind blijkt dat dit wel degelijk het geval is. Op een verrassende manier ook nog, die had ik niet zien aankomen.
Neem daarbij de prettige, eenvoudige en vlotte pen van Maren en je hebt een prima tijdverdrijf voor de komende uurtjes, want veel langer doe je er helaas niet over. Het boek had van mij nog best iets dikker mogen zijn!

Een leuke en spannende Young Adult, met een schrijnende onderliggende problematiek welke in het dagelijks leven veel impact zal hebben op de betrokkenen. Goed verwerkt met een Halloween-thema als basis. Lekker gruwel- en leesvoer!

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Dat zijn dus gewoon 4 mooie sterren voor Fright night van Maren Stoffels. Lekker leesvoer bij de aankomende Halloween! ?

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)