Titel: Het verdriet van WilhelminaHet verdriet van Wilhelmina
Auteur: Tomas Ross
Serie: Arnie Springer #3
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Alexander

De auteur
Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werkte hij korte tijd als journalist voor Het Vaderland, waarna hij in 1974 zijn doctoraal niet-westerse sociologie behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1979 schreef hij zijn eerste boek, Loch Ness – mythe of werkelijkheid. Niet lang daarna volgde onder het pseudoniem Tomas Ross zijn eerste thriller, De honden van het verraad (1980).
Ross schreef sinds de vroege jaren tachtig tientallen romans, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. In vrijwel elk boek werkt hij een bestaand gegeven uit tot een verhaal waarin de feiten een even grote rol spelen als de verzonnen gebeurtenissen. Het is niet verwonderlijk dat Ross, zoon van een oud-verzetsman en pionier van de BVD, veel van zijn verhalen ontleent aan de Tweede Wereldoorlog en aan de activiteiten van de geheime inlichtingendienst. Drie van zijn romans werden bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller: Bêta (1987), Koerier voor Sarajevo (1996) en De zesde mei (2003), ook werd hij in 2006 genomineerd voor De hand van God (2005).

Tomas Ross werkt als editor-at-large aan zijn eigen fondslijn Tomas Ross Crime (TRC), waarvoor hij nieuw schrijftalent werft en begeleidt. (www.uitgeverijcargo.nl)

Het verhaal
Eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op haar landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma. Tot haar wanhoop zal Wilhelmina moeten instemmen met zijn geheime verzoek, waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen.

Acht jaar later: Nederland vecht een eigen oorlog in Nederlands-Indië, waar de nationalisten van Soekarno de onafhankelijke Republik Indonesia hebben uitgeroepen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1948 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht, en belandt in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill in Stubbings House.

Mijn mening
Het verdriet van Wilhelmina is na Van de doden niets dan goed en De onderkoning van Indië de laatste van de Indië-trilogie. Zonder de eerste twee boeken te hebben gelezen is Het verdriet van Wilhelmina uitstekend op zichzelf te lezen.
Het verhaal is van hoogstaande kwaliteit, en vraagt veel van de lezer. Op uitgekiende wijze weet Tomas Ross de verschillende verhaallijnen bij elkaar te krijgen tot een sluitend slot. Een verhaal van spionage, verraad, eigenbelang en landsbelang dat tot de verbeelding spreekt, in een tijd waarin de Tweede Wereldoorlog vaak geromantiseerd wordt. Een rauwe blik naar het verleden, waarbij de vraag of iets een leugen of waarheid is niet meer gesteld wordt, maar wordt neergezet als een niet vermelde noot in de geschiedenisboeken.

Ik zal ze godverdomme allemaal kapotmaken! was zijn laatste gedachte voor hij het bewustzijn verloor, maar wie, waarom of hoe wist hij niet.

Het verhaal wordt op overtuigende en meeslepende wijze verteld. Een lust voor liefhebbers van intriges, complottheorieën en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Op meesterlijke wijze weet Ross feit en fictie dusdanig met elkaar te verweven, dat aan beide versies getwijfeld mag worden. Een genot om te lezen, maar wel een waar je de aandacht bij moet houden.

Ik geef Het verdriet van Wilhelmina 4 sterren

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)