De realiteit is dat mensen zich soms anders voor doen dan wie ze werkelijk zijn. Je hebt vast zelf weleens in de kroeg een andere naam gebruikt om van die flirt af te komen met wie je liever niet naar huis ging. Het is onschuldig, later heb je erom gelachen met vrienden die je vaak nog herinneren aan de ‘stunt’ die je uithaalde.

We dragen allemaal weleens een masker om beter uit de verf te komen. Je liegt tegen je werkgever dat die extra taak er best wel bij kan op je to do-lijst of tegen een vriendin dat je je het allemaal wel redt. Het zijn manoeuvres waardoor je jezelf beter presenteert, dat uitkomsten in jouw voordeel kunnen werken. Wat dacht je toen je ’s avonds in de spiegel keek en de gebeurtenissen van die dag overdacht? Dat je het goed gedaan had?

Stel je voor dat je in de spiegel kijkt en jezelf niet meer herkent. Je zet een streep door je identiteit om vanaf dat moment als een ander door het leven te gaan. Het is geen leugentje om bestwil maar een kwestie van leven of dood geworden. Zou jij alles opgeven, je leven achterlaten en beschouwen als een gesloten boek, zodat een nieuwe start een kans op vergelding is? Wees eerlijk, wat zou jou tegenhouden om die sprong naar het onbekende te wagen?

Je maakt de keuze voor een nieuw begin. Vanaf dat moment heb je geen thuis meer. Reis je nooit met een vast vervoersmiddel. Je kunt niet vermeld staan op social media accounts, want je bestaat niet meer. Je leeft volgens een code die alleen jij snapt. Met je vingertoppen volg je de lijnen van je gezicht om jezelf ervan te verzekeren dat jij het écht bent ook al staat er een andere naam in je paspoort.

Maak kennis met Elvira Selas, een vrouw voor wie haar carrière al uitgetekend was door haar ijzersterke reputatie als rechercheur bij de afdeling Zware Criminaliteit. Haar middel; het wetboek van strafrecht. Tot haar geloof in de wet ernstig aan het wankelen wordt gebracht. Ze daalt als infiltrant af naar de onderwereld om antwoord te krijgen op een vraag: is haar vermiste broer in de greep gekomen van een drugskartel?

Tijdens het schrijven van Persona werd ik zo ook een ander persoon en moest ik hard mijn best doen om niet weg te glijden in een andere wereld. Een leven waarin onzekerheid je gek kan maken, maar je doorzettingsvermogen je die extra kick geeft als het nodig is. Een milieu waarin je moet vechten om te overleven. Elvira Selas is inmiddels onderdeel van mij geworden en zodra ik weer achter mijn laptop kruip, laat ze zichzelf weer zien. Nu mijn debuutthriller in de winkel ligt, heb jij ook de kans om kennis met haar te maken. Durf je het aan?

Soraya Vink

oktober 2018

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)