Titel: #SweetSixteen#SweetSixteen
Auteur: Marlies Slegers
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 96
Recensie: Amanda

Cover
Een jeugdige, vrolijke cover, wit met allemaal foto’s. Past goed bij het verhaal over een vlogster. De ondertitel klinkt spannend: Ik volg je. Overal. Altijd. Tot ik je te pakken krijg.

Auteur
Marlies Slegers heeft in haar jeugd 10 jaar in Indonesië gewoond. Vroeger fantaseerde ze over schrijven en verzon ze samen met een vriendinnetje verhaaltjes. Terug in Nederland ging ze commerciële economie studeren, maar eigenlijk bleef het schrijven haar trekken. Na het winnen van twee schrijfwedstrijden is ze naar de schrijfschool in Amsterdam gegaan. Ze begon met schrijven voor volwassenen, maar nadat haar oudste zoon de voorleesleeftijd had bereikt, ontdekte ze dat je in kinderboeken zoveel meer fantasie kwijt kunt.

Achterflap
De 16-jarige Megan Olivera doet het goed als vlogger. Haar vol­gersaantal groeit met de dag. Megan filmt haar leven, haar familie, haar school, haar bijbaantje. #SweetSixteen is een van de populairste vlogs en Instagram­accounts aan het worden en ze krijgt steeds meer sponsors. Haar leven lijkt een enorm feest! Maar na een verkeersongeluk lijkt er van alles mis te gaan in Megans omgeving. Ze verliest de regie over haar leven en haar volgers lijken steeds vaker te bepalen wat er gaat gebeuren. Megan voelt zich opgejaagd, maar stoppen met vloggen is geen optie…

Mijn mening

Ik zit achter mijn laptop en kijk naar de zwart-wit beelden. Haar mascara is uitgelopen van het huilen. Ze heeft al die tijd niet gedronken en gegeten. Hoelang kan een mens eigenlijk zonder?

In #SweetSixteen maken we kennis met de zestienjarige Meghan. Een bekend vlogster voor o.a. een make-up merk. Daarnaast is ze ook gewoon een tiener, maar haar leven draait toch eigenlijk wel vooral om het vloggen en daarom moet ze altijd picture perfect voor de dag komen. Ook maken we kennis met Ruben, het vriendje, Sasha, vriendin, Leroy en een onbekende. Het verhaal wisselt ook steeds tussen deze personages, waardoor het verhaal van meer kanten belicht wordt.

Vloggen is een enorm actueel thema. Want hoeveel jongeren bloggen en vloggen niet? Al dan niet met sponsors waarvan ze producten proberen te promoten. Maar ondanks dat vloggen enorm leuk kan zijn, zitten er ook veel minder leuke kanten aan. Dat komt in dit verhaal ook goed naar voren. Meghan geeft zelf aan dat het hard werken is, je moet er altijd goed uitzien. Daarnaast krijg je naast leuke reacties soms ook een hoop sh*t over je heen.

Ik volg je, Meghan. Waar je ook gaat of staat, ik volg je. En als je je omdraait, ben ik weg. Ik ben als je eigen schaduw – ongrijpbaar.

Slegers probeert in dit dunne boekje vrij veel verhaallijnen te stoppen, waardoor sommige dingen wat ondergesneeuwd raken. Want buitenom het educatieve verhaal rondom vloggen gaat het ook over vriendschap, liefde, jaloezie, wraak, ontvoering enzovoorts. Door deze vele onderwerpen binnen zo’n kortverhaal te willen vertellen, lijkt het soms wat van de hak op de tak te gaan. En zeker richting de ontknoping gaat alles ineens wel heel erg snel. Het wordt wat afgeraffeld voor mijn gevoel. Wat jammer is, want het ontvoeringsverhaal had zeker nog meer uitgediept kunnen worden.

Paniek fladdert door mijn lijf als losgebroken vogels.

Kort gezegd, als er iets minder onderwerpen waren gebruikt (of iets meer pagina’s) en het educatieve verhaal rondom het vloggen iets minder uitgebreid zou zijn geweest, dan was het een prima boek geweest. Nu leest het alsnog erg vlot en krijg je een goed beeld van vloggen en de consequenties, maar de rest blijft wat liggen.

Ondanks dat denk ik dat het voor jongeren wel een boek is wat goed kan aansluiten bij hun interesses en door de vlotte, prettige schrijfstijl krijgt #Sweetsixteen dan toch nog 3,5 ster van mij.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)