Titel: VerpestVerpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Bianca

Over de auteur
Liesbeth van Kempen
is auteur van de thrillers Gevaarlijk spel (2015) en Verpest (2019) bij uitgeverij De Fontein, tevens is ze medeoprichter van Moordwijven, een collectief van vijf Nederlandstalige thrillerauteurs

Achterflap
Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.

Mijn mening
Zodra je start met lezen, ben je als lezer gefixeerd op de kleine aanwijzingen die zouden moeten aantonen dat het hier een verhaal over pesten betreft. Hierin wordt het geduld van de lezer echter danig op de proef gesteld. Het eerste deel van het verhaal draait vooral om de workshop die door Barbara gegeven wordt. De manier waarop deze workshop tot stand is gekomen is niet zoals Barbara gewend is, zowel Barbara als de deelnemers zijn van tevoren uitgekozen. Ze lijken wel uitverkorenen. Zodra iedereen arriveert is het even een ‘dingetje’ om alle namen uit elkaar te houden.
De locatie is een bed en breakfast, deuren gaan niet op slot en in mijn fantasie zitten ze opgesloten in the middle of nowhere.
Al snel blijkt dat er vreemde dingen gebeuren, en zie dan maar eens te achterhalen wie dader is en wie slachtoffer, of zijn het meerdere daders en meerdere slachtoffers?

Ze kijken elkaar aan als twee roofdieren die een inschatting maken van de pakkans op hun prooi.

Tot het eind toe blijft het spannend en vooral gissen, er gebeurt van alles maar je krijgt er als lezer niet echt grip op.
De personages worden zo neergezet dat je ze niet goed genoeg leert kennen om in te kunnen schatten waarom ze doen zoals ze doen, er wordt weinig prijsgegeven over karaktereigenschappen, zowel niet in positieve als in negatieve zin. Ik had best graag wat meer informatie over hun jeugd willen lezen, dan waren de personages voor mij denk ik meer gaan leven. Pas in de laatste fase van het verhaal wordt langzaam duidelijk wat de gevolgen van pesten zijn voor zowel het slachtoffer als de nabestaanden, zo triest, gepest zijn beïnvloed je voor de rest van je leven en kan soms psychisch enorme schade aanbrengen.

De schrijfstijl van van Kempen nodigt uit tot doorlezen, persoonlijk vond ik het onderwerp “workshop” iets te nadrukkelijk aanwezig, ik was dan ook blij dat ik bij het laatste gedeelte van het verhaal was beland en het verhaal zich wat meer uitweidde naar andere bijkomende zaken die zeker niet onbelangrijk waren en mij ook nieuwsgieriger maakte, dit verhoogde zeker de spanningsboog.

Verpest is een titel die goed bij het verhaal past, door het pesten, of gepest worden kan iedereen Verpest worden, zo heb ik hem geïnterpreteerd.

Verpest krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)