Titel: Het weesmeisjeHet weesmeisje
Auteur: Anne Jacobs
Serie: Weesmeisje #1
Genre: Roman
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaling: Sylvia Wevers
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 511
Recensie: Bianca

Auteur
Anne Jacobs is een Duitse auteur, Het weesmeisje is haar Nederlands debuut.

Achterflap
Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie neemt een betrekking aan als keukenmeid in het imposante familiehuis van de Melzers, de puissant rijke industriële familie die haar geld verdient in de textiel. Terwijl Marie haar plaats zoekt te midden van de hardwerkende bedienden, bereidt Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, zich voor op het balseizoen waarin ze aan de buitenwereld zal worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München – totdat hij Marie ontmoet.

Mijn mening
Het weesmeisje is een historische roman die zich begin 20e eeuw afspeelt. De verschillen tussen arm en rijk zijn zeer sterk voelbaar. Marie, een pittige jongedame, opgegroeid in een weeshuis wordt aangesteld als keukenmeisje bij de familie Melzer. Al snel weet ze zich met haar charme en inzet op te werken tot kamenierster. Dochter Katherine, roepnaam Kitty, ziet kwaliteiten in Marie die ervoor zorgen dat ze al snel een streepje voor heeft op al het overige personeel. Tussen de dames Kitty en Marie ontstaat een hechte vriendschap. Het is mooi om te lezen dat vriendschap en liefde zich niet laten sturen.

Je hebt prachtige ogen. Je ziel ligt erin. Zo veel verdriet en verlangen. Zo veel honger naar geluk. Zo veel moeheid en zoveel kracht.

Tijdens het verblijf bij de familie Melzer komt Marie steeds meer te weten over haar achtergrond, en ga je je als lezer afvragen waar dit verhaal heengaat.
Paul Melzer, de enige zoon, en daarmee ook gelijk de erfgenaam voor overname van het bedrijf, laat zich door zijn ouders niets opleggen. Hij maakt bewust zijn eigen keuzes en gedraagt zich rebels. Dit levert bij zijn ouders de nodige weerstand en vooral irritatie op.

De familie Melzer wil zich goed profileren naar de buitenwereld, maar daar steken hun kinderen een stokje voor. Wat dit betreft is er in al die tijd niets veranderd; dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds.

Het weesmeisje is een boeiend verhaal waarin je leest hoe een eenzaam meisje ertoe in staat is te vechten voor haar eigen toekomst. Marie is neergezet als een sterke persoonlijkheid die zich de kaas niet van haar brood laat eten.

Qua schrijfstijl vond ik Het weesmeisje een verhaal dat me tot het eind nieuwsgierig heeft gehouden. Ik wilde graag weten wat de precieze waarheid was. Wat betreft inleving in personages miste ik diepgang. Ik voelde niet de brok in mijn keel of de kriebel in mijn buik die ik wel verwacht bij een goed geschreven roman.

Anne Jacobs heeft met Het weesmeisje een intrigerend verhaal neergezet, maar qua emoties had ik wel wat meer willen voelen.

Het weesmeisje krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)