Titel: Satya
SatyaAuteur: Sterre Carron
Genre: Thriller
Uitgeverij: Witsand Uitgevers
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Leontine

Cover 

Sterre Carron heeft met deze cover weer gekozen voor een close-up van een vrouw. De cover is zwart/wit met een toefje kleur, dit keer blauw.   

Auteur 

Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.
Voor het schrijven van haar debuutthriller Mara (2013) van de Rani Diaz thrillerreeks woonde zij twee autopsies bij. ‘Ik combineer de menselijke verzuchtingen en de menselijke tragiek in deze thriller. Mijn protagonisten hebben zowel hartstocht als wraakgevoelens in zich.’  

Achterflap/samenvatting 

De Vietnamese Dien-Lien Huang groeit op in een wereld van honger en gebrek. Op haar dertiende belooft ze zichzelf plechtig dat ze die cirkel van armoede zal doorbreken. In een bar ontmoet ze op een dag de welgestelde westerse ingenieur Rudy Van Daele. Hij toont belangstelling voor haar en zij wordt smoorverliefd. Met hem zal ze het geluk vinden, dat weet ze zeker. Maar zijn Rudy en Dien-Lien wel de mensen die ze zeggen te zijn? In de buurt waar Dien-Lien jaren later woont, vindt een dronken man het naakte en verminkte lijk van een vrouw op straat. Het team van hoofdinspecteur Rani Diaz breekt zich het hoofd over het hoe en het waarom van deze misdaad. Wanneer blijkt dat de moord slechts het begin is van een snel uitbreidende cirkel van geweld, wordt het onderzoek een zenuwslopende achtervolging.
Als ook een immens populaire leerkracht van de plaatselijke basischool zich bedreigd voelt, breekt de hel pas echt los. Het onderzoek wordt een niet te stoppen race tegen de klok. De dader speelt een verderfelijk spel met de speurders. Oude demonen keren terug. Zal Rani het monster op tijd kunnen stoppen of sleurt het hen mee in een genadeloze spiraal van moord en verderf? 
In de Rani Diaz reeks van Sterre Carron verschenen eerder de veelgelezen thrillers Mara, Tirtha, Matsya, Trifla, Indigo, Indra, Gotcha!, Carta, Puta, Preta, Pitta en Amla. Van deze boeken werden vele duizenden exemplaren verkocht. Sterre Carron behoort daarmee tot de meestgelezen thrillerschrijfsters uit ons taalgebied.  

Mijn mening 

Sterre Carron heeft bij mij de gunfactor. Toen ik een aantal jaar geleden de eerste zes boeken in twee weken vakantie las, was ik verkocht. Elke keer keek ik weer uit naar het nieuwe boek. Satya is inmiddels het 13e deel in de Rani Diaz serie en je houdt van haar of je vindt het helemaal niets. Ik ben inmiddels op een punt dat ik niet meer vooraan in de rij sta, maar toch te nieuwsgierig ben om het boek lang op een stapel te laten liggen. Toch wil ik Sterre een compliment geven: ze verrast me nog steeds. Boeken schrijven is een gave en niemand is daar heel constant in. Er zit altijd wel een boek bij dat je als lezer minder vindt. Toch lukt het Sterre om steeds een totaal ander plot te volgen. Uiteraard zit er een rode draad in. We volgen toch grotendeels Rani Diaz en haar familie en collega’s. Maar de zaken zijn zo divers. En daarom pak ik het boek toch elke keer weer op. Ook is het na zoveel delen extra knap als je de personages nog kunt laten ontwikkelen. Maar ook in Satya weet Sterre Carron weer een draai aan het leven van Rani te geven op een manier dat dit heel fijn opgaat in het verhaal.  

Sterre Carron schrijft in vlotte korte hoofdstukken en laat het perspectief veranderen tussen Rani, de slachtoffers en de dader. Dat maakt dat je ook dit boek weer moeilijk kunt neerleggen. In Satya behandelt Sterre Carron een onderwerp dat je niet koud laat. Er komen echter meerdere thema’s voorbij die vandaag de dag een probleem voor de samenleving zijn. Hierdoor voelt het boek erg realistisch.   

In Satya worden verschillende verhaallijnen geïntroduceerd bij de lezer. Ook Rani’s eigen familiekring heeft daar weer een rol in. De spanning wordt rustiger opgebouwd dan bij Carrons andere boeken. Maar naarmate het boek vordert, loopt de spanning op een dusdanige manier op, dat je op dat moment het boek echt niet meer weg kunt leggen. Wie is toch die persoon die in cursief schrijft? De boeken van Sterre Carron zijn altijd erg vermakelijk, het plot zit goed in elkaar en de spanning is ruim aanwezig. Weer een fijn boek om te lezen!  

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5 
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4  

Ik geef Satya een mooie 4 sterren.   

Leontine 

Leave a Reply

  • (not be published)