Titel: Moord terwijl u wachtMoord terwijl u wacht
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: Kor Vries
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 96 (pdf)
Recensie: Lilian

Cover
Als eerste springt de naam “Jussi” in het oog. Voor mij was het direct duidelijk dat het om de auteur van de Serie Q gaat, namelijk Jussi Adler Olsen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik ben erg benieuwd naar het verhaal over de man die op de cover staat. Een man, die je van achteren ziet, met een pistool in zijn handen, het doet wat maffia-achtig aan. Niet zo mijn ding, dus ik hoop dan ook dat het verhaal meer in de trant van de serie is.

Auteur
Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn eigen uitgeverij. In zijn vrije tijd werkte hij als vertaler en editor en schreef hij zijn eerste boeken (o.a. over Groucho Marx) en scripts voor stripverhalen (Donald Duck, Woody Woodpecker). Tot halverwege de negentiger jaren was Adler-Olsen managing director van de grootste magazine-uitgever in Denemarken, Semic Interpresse A/S en editing director bij het weekblad TV Guiden. Sinds 1995 is hij fulltime schrijver van fictieboeken. De rechten van zijn eerste roman Het Alfabethuis werden verkocht aan Hollywood.

Jussi Adler-Olsen in een reactie aan Crimezone (oktober 2002): “I’m so happy to see Het Alfabethuis on your fine list… Recently I made a novel De Bedrijfsterrorist taking place in The Netherlands. Maybe it will also attend on your pages some other time. Keep up the good work! It’s so nice to see people taking the genre seriously.” Zijn cijfer voor Crimezone: 10!

In 2007 brak hij wereldwijd door met het eerste deel in een serie over “Afdeling Q”, een sectie binnen de Deense politie die werkt aan onopgeloste moordzaken. De serie is intussen bekend als de “serie Q”.

Achterflap
Een razend spannend moordverhaal, van de auteur van de Serie Q.

Wanneer de vrouw van Lars Hvilling hem plotseling verlaat, wordt zijn doodnormale leven flink verstoord. ‘Saai’ noemt ze hem als ze bij hem weggaat. Bij de kapper komt Lars in contact met een vrouw die dat saaie leven radicaal zal veranderen. Hij belooft de vrouw te helpen om van haar echtgenoot af te komen.
Gedreven door financiële noodzaak ontpopt hij zich tot een ware huurmoordenaar. De vraag naar zijn diensten blijkt groot en zijn methode onaantastbaar – totdat er iets gebeurt wat zijn dubbelleven in gevaar brengt.

In Moord terwijl u wacht maken we kennis met een heel andere kant van het grote talent van Jussi Adler-Olsen: een korte novelle, maar beslist niet minder spannend.

Mijn mening
Van de Serie Q heb ik enorm genoten, ik ben onder de indruk van de manier waarop Jussi de personages tot leven kan wekken. Als lezer leef je echt met ze mee en sommige irriteren je soms mateloos, echt knap. Of Jussi dat in een novelle ook voor elkaar gaat krijgen zal me benieuwen.

In een kort verhaal kan het niet anders dan dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, ook zo in deze novelle, maar het is zeker niet afgeraffeld of storend. Naast de spannende elementen waren er ook momenten dat ik zelfs even moest lachen om de bizarre situaties.

De vrouw van Lars is klaar met hem, ze vindt hem “saai” en gaat bij hem weg. Dat is de trigger die ervoor zorgt dat Lars zijn leven onder de loep neemt en besluit om het wat spannender te maken. Bij zijn nieuwe levensstijl hoort ook een nieuwe uitstraling en zo komt Lars in de kapsalon van François terecht. De verhalen die daar de ronde gaan zetten Lars aan het denken. Mede door gebrek aan geld en het vast willen houden aan de dure behandelingen in de salon, die ervoor zorgen dat hij zich beter voelt dan ooit, ontpopt Lars zich tot een huurmoordenaar. De vrouwen die in een gesprek laten vallen dat ze van hun man af willen, worden op hun wenken bediend. Niet alle moorden verlopen volgens plan, maar ze pakken toch steeds goed uit.

Vlak achter hem, onder de bosjes, hoestte het dode lichaam.

De zaken gaan erg goed, totdat zijn dubbelleven aan het licht dreigt te komen. Dan gaat alles in een stroomversnelling en voor ik er erg in had was het verhaal klaar, het plot had iets langer mogen zijn.

Jussi heeft mij met Moord terwijl u wacht erg vermaakt met deze novelle, maar ik prefereer toch zijn Serie-Q boeken. Daar komen de personages echt tot leven, maar ondanks dat het een kort verhaal is, komen de personages Lars en François goed uit de verf. Je krijgt als lezer een beeld van ze, aan Lars zou je een hekel kunnen hebben vanwege zijn “vak”. Maar Jussi weet hem op de een of andere manier toch wat charmants mee te geven. Ook qua spanning kom je als lezer niets te kort, nou ja, dat het verhaal best langer had gemogen zijn, maar dan was het geen novelle geweest.

Al met al heb ik genoten van deze novelle en kijk ik er weer uit om meer van Jussi Adler Olsen te kunnen gaan lezen.

Nog één tip: Pas op als je je man “saai” noemt……

Spanning: 4
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Moord terwijl u wacht krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)