Titel: Wat als dit het is
Auteur: Becky Albertalli & Adam Silvera
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Blossom Books
Vertaling: Margot Reesink
Publicatiedatum:
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Yfke
Wat als dit het is

Auteur
Becky Albertalli was op haar zestiende ontzettend verliefd op Harry Potter (en is daar nooit helemaal overheen gekomen), en ging ooit aan de University of St. Andrews in Schotland studeren, omdat prins William daar ook was. Doordat ze zo fantastisch goed weet hoe het is om hopeloos verliefd te zijn, kan ze er fantastisch over schrijven. Becky schreef onder andere Love, Simon, waarmee ze de harten van de Nederlandse lezers veroverde.

Adam Silvera schreef op zijn elfde zijn eerste Harry Potter-fanfictie. Hij is nooit meer gestopt met lezen en schrijven en heeft gewerkt als kinderboekenverkoper en recensent totdat zijn eerste boek werd uitgegeven. Adam is superlang en staat erom bekend je hart te breken met zijn boeken – en die reputatie omarmt hij graag. Adam schreef onder andere Op het einde gaan ze allebei dood.

Achterflap
Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)
Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.
Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is?
En wat als het dat wel is?

Mijn mening
Wie ooit in New York is geweest, weet dat het een stad is waar alles kan gebeuren (ik zeg niks – what happens in New York…). Dat Arthur Ben tegenkomt in New York, kwijtraakt, terugvindt, enzovoort, dat kán gewoon. Helemaal in het New York dat Albertalli en Silvera beschrijven, met alle humor, metrofiasco’s, musicals, reuzekoeken en tweelingen met mannenknotjes en krulsnorren. Ik kreeg misschien niet het gevoel door New York te lopen, maar het kwam verdomd dicht in de buurt.
Arthur is de wat naïeve, onervaren jongen uit Georgia die valt voor de wat onhandige Ben, die nooit eens op tijd kan komen (en dat is niet zijn enige probleem). Terwijl ze zichzelf en elkaar proberen te vinden, word je door de vlotte, scherpe stijlen van de schrijvers meegenomen in een wereld van buikvlinders, misverstanden en drama op een manier die echt aanvoelt en niet zo zoet en perfect als de meeste romantische komedies. Albertalli en Silvera weten de balans goed te bewaren tussen realistisch en zoet, wat ervoor zorgt dat de titel Wat Als Dit Het Is perfect past; de relatie van Arthur en Ben wordt niet mooier gemaakt dan hij is. Er zijn perfecte zoenen, mislukte dates én gemiste kansen, net als in het echte leven; en perfect of mislukt, het is wat het is, en dat is prima. Behalve humor en authenticiteit geeft de ontluikende relatie van Arthur en Ben je hoop, maar ook het vermogen om te relativeren.
Onderweg geniet je van het boek, kun je lachen en plaatsvervangende schaamte voelen, om aan het einde te denken: oké, wat als dat het is?
En tegelijkertijd: er kan nog van alles gebeuren.

Ik geef Wat Als Dit Het Is een totaal van 4 sterren.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)