Titel: Familie op de vlucht Familie op de vlucht
Auteur: Diney Costeloe
Genre: Roman
Uitgever: De Fontein
Vertaling: Lia Belt
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 308 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Diney Costeloe groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Londen. Ze heeft gewerkt als lerares voor ze haar tijd volledig ging wijden aan schrijven.
Costeloe is bestsellerauteur van De verloren kinderen en Het meisje zonder naam.

Achterflap:
Duitsland, 1937. Naarmate de Nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt Joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden. Als Kurt wordt opgepakt door de SS, ziet Ruth geen andere mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uit zien…

Mijn mening:
Familie op de vlucht is een titel die alles omvattend is. Gedurende het hele verhaal is de familie Friedman op de vlucht voor de Duitsers die in opdracht van Hitler alle Joden willen verdrijven of uitroeien. De oorlog is in volle gang en alle Joden worden als oud vuil behandeld, het is echt niet in woorden te beschrijven hoe dit is geweest als je het niet zelf mee gemaakt hebt. Costeloe heeft met het inmiddels derde verhaal dat ze geschreven heeft een goede poging gedaan enkele gebeurtenissen uit de oorlog in een prachtige roman te verwerken.

Door de uitwerking van de personages gaat hetgeen er tijdens de oorlog gebeurd is meer leven en voel je de angst, de onmacht en het onmenselijke verdriet als je aan je lot wordt over geleverd. Zij beschrijft de gevoelens van gezinnen die de strijd aangaan om te overleven, hierin is geen onderscheid meer tussen arm en rijk maar gaat het om strijdlust en overlevingsdrang. Vooral Ruth wordt neergezet als een sterke vrouw die alles over heeft voor haar gezin, een moeder gaat door het vuur voor haar kinderen en zal hier indien nodig haar eigen leven voor opofferen.

Familie op de vlucht is een hartverscheurende oorlogsroman waar je even stil van wordt. Je bent je bewust van het feit dat vrijheid geen vanzelfsprekend begrip is.
De manier waarop met de Joden omgegaan is maakt je boos, verdrietig en tegelijkertijd is het onbegrijpelijk dat mensen hiertoe in staat zijn.

De stoepen lagen bezaaid met puin, glas en stukken hout, bewijs van de gewelddadige toepassing van mokers; de inhoud van winkels en kantoren lag op straat, in het stof vertrapt door duizend reltrappende voeten.

De schrijfstijl van Costeloe is realistisch, je ziet de beelden van de aangerichte schade voor je en de personages sluit je in het hart en hoopt continu op betere tijden. Helaas weten we dat de verhalen van Costeloe gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.
Je gunt de familie, net zoals de vele andere getroffen gezinnen, een toekomst waarin ze elkaar lief kunnen hebben en zich veilig voelen.

Familie op de vlucht krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)