Titel: Gouden kooi Gouden kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Faye #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes:368
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie en eenvoudige witte cover met een parfumflesje erop. In het parfumflesje iets wat lijkt op een wolkje bloed misschien? De naam van de parfum is enorm toepasselijk in ieder geval. Titel en naam auteur in gouden letters geven het net een beetje extra luxe uitstraling.

Auteur
Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 23 miljoen verkochte boeken. Haar Fjällbacka-serie, met Patrik Hedström en Erica Falck, krijgt uitstekende kritieken en heeft een groot en internationaal lezerspubliek. Inmiddels zijn veel van haar boeken verfilmd, waaronder de serie Fjällbacka Murders. Gouden kooi is het eerste deel van een tweeluik psychologische thrillers, en we maken daarin kennis met haar nieuwe hoofdpersonage Faye.

Achterflap
Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Mijn mening

Iedereen heeft zijn geheimen. En zijn ellende.

In Gouden kooi maken we kennis met Faye, deels als kind/puber/jong volwassene en grotendeels als volwassen vrouw. Het verhaal blikt namelijk geregeld terug naar het verleden van Faye. Een manier om je langzaam te laten zien wat ze heeft meegemaakt waardoor ze deze persoon geworden is. Een vrouw die je meermaals door elkaar wilt schudden wanneer ze als een hondje achter haar man aanloopt. Maar ook een vrouw die door het leven getekend is, niet altijd de juiste beslissingen neemt maar vooral een vrouw die veel pijn en verdriet heeft moeten verwerken. Een vrouw die uiteindelijk besluit om terug te vechten.

Hoop is een machtige drug.

Gouden kooi laat zien in welke omstandigheden veel vrouwen leven, misschien in iets mindere mate als in het boek. Maar hoeveel vrouwen worden onderdrukt door hun man? Hoeveel vrouwen schikken zich vaak tot zo goed als altijd naar de wensen van hun man? Hun kinderen? De dingen die de omgeving van hen vraagt of van hen verlangt te zien? Ik denk dat veel vrouwen wel wat herkennen uit het verhaal, misschien niet met hun huidige partner, maar vast met een vorige partner. Wraak is eigenlijk de grote boodschap. Vrouwen die voor elkaar opkomen en zich niet langer laten gebruiken. Zusterschap.

Wanneer ik door de gangen liep, gingen ze uiteen alsof ik Mozes was die de Rode Zee in tweeën spleet.

Een totaal andere thriller dan de Fjällbacka-serie, veel vlotter, platte, seksistische humor, veel seks en veel meer op het gevoel inspelend. Het is een spannend boek, maar vooral een verhaal met veel herkenning. Mooi geschreven, een boek met een lach en een traan, maar bovenal een pakkend verhaal. Misschien niet overal even geloofwaardig en/of ietwat overdreven. Maar Faye’s wraak zal zoet zijn, is volledig van toepassing op dit verhaal.

Gouden kooi is een goed begin van een nieuwe serie/tweeluik met de sterke, verrassende powervrouw Faye. Het boek heeft mij verrast en ik heb het erg graag gelezen. Ik kijk uit naar het volgende deel.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Afgerond worden dat 4 sterren voor Gouden kooi van Camilla Läckberg.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)