Titel: Eindfeest  Eindfeest
Auteur: Jet van Vuuren
Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2016
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sinds 2011 schrijft Jet van Vuuren oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig maar toch nog herkenbaar. Jet woont met huisgenoot F. en hond Duuk in Almere.

Achterflap:

Een afscheidsfeest met duistere motieven…
Constance is een gescheiden vrouw met een prachtige villa, een goedgevulde bankrekening, een leuke baan en een paar fijne vriendinnen. Dit leven verandert op slag als zij terminaal ziek blijkt te zijn. Ze besluit een afscheidsfeest te geven voor haar vriendinnen. Met het bepalende verschil, dat ze alleen vrouwen uitnodigt die haar in de steek hebben gelaten. Het afscheidsfeest krijgt daardoor een wrang randje. Wat deze vriendinnen namelijk niet weten is dat het niet alleen voor Constance, maar ook voor hen het laatste feest van hun leven wordt.
Ze legt haar krankzinnige besluit voor aan haar psychiater en vraagt hem haar te helpen haar duistere plannen uit te voeren. Ze wil dat hij haar behoedt voor het plegen van een moord…

Mijn mening:
Eindfeest is het eerste boek van Jet van Vuuren dat ik lees. Ik ben benieuwd of zij mijn verwachtingen waar kan maken. Constance is ernstig ziek, dit heeft haar flink tot nadenken gezet. Ze kijkt terug op een teleurstellend leven, wrok is eigenlijk het enige woord wat bij me opkomt als ik aan Constance denk. Het is bizar te lezen hoe ver iemand gaat om haat, wrok en jaloezie het leven wat men leidt te laten overheersen.
De rol van haar behandelend psychiater in dit verhaal is ronduit vreemd te noemen. Een ervaren psychiater zou toch beter moeten weten.
Eindfeest is niet echt een heel spannend verhaal, het draait meer om het psychisch functioneren van de hoofdpersonen. Hierin heeft de psychiater zelf zeker ook een grote rol.
Een mens gaat ver als hij overmand wordt door negatieve gedachten, en wie zou hier doorheen kunnen prikken?
Voor mij was Eindfeest iets te langdradig, er werd teveel om de hete brei heen gedraaid.
Het onderwerp sprak me echter wel aan, gedachten en belevingen van mensen kunnen ervoor zorgen dat men tot rare dingen in staat is.

De schrijfstijl van Jet van Vuuren is helder en duidelijk, to-the-point en geen gezeur, hierdoor leest het boek makkelijk weg. Geen genummerde hoofdstukken, wel wordt er steeds aangegeven wanneer een andere persoon aan het woord komt. Het schuin gedrukte dagboek geeft een mooie beschrijving van het verleden weer.
De ontknoping was bijzonder te noemen, deze had ik niet aan zien komen en heeft mij zeker verrast.

Eindfeest krijgt van mij 3 sterren

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)