In samenwerking met Uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub
organiseren met de jeugdthriller De Duistere School van Sandra J. Paul. Voor ons de eerste leesclub met een jeugdboek, dus het was even afwachten of we voldoende aanmeldingen binnen zouden krijgen. Dit bleek gelukkig geen enkel probleem! De uiteindelijke deelnemers van de leesclub waren: Karin Hazendonk, Aukje Den Daas, Nele Van Den Rijse, Dini van Heumen – Hoekman, Dian van den Bogert, Ivonne Versnel. Namens Thrillers & More deed Lilian Brugel mee aan de leesclub. Sandra J. Paul nam ook deel aan de leesclub en nam de nodige complimenten en feedback in ontvangst. Daarnaast konden de deelnemers van de leesclub vragen stellen aan Sandra, die zij graag beantwoord heeft.

We willen altijd eerst graag weten wat de deelnemers voor het lezen over het boek denken. Hoe vinden ze de cover en wat zijn de verwachtingen?

Nele zegt hierover het volgende: Ik heb nog geen boeken gelezen van Sandra J. Paul, maar de afbeelding en intro spraken me beiden aan. Ik hou wel van jeugdboeken, en als ik al veel positief over de auteur gelezen heb dan geef ik het boek graag een kans. Ik ben nu razend benieuwd.

De reactie van Dini is als volgt: Mooie hardcover die ik zeker zou oppakken in de winkel. Ik heb nog niets van Sandra J. Paul gelezen. Ik verwacht na het lezen van de flaptekst een spannend verhaal dat ook makkelijk zal lezen.

 

 

 

 

 

 

Nadat blok 1 is ingevuld en de deelnemers gestart zijn met
lezen, kan gestart worden met het invullen van blok 2.
Tijdens het lezen geven de deelnemers aan wat ze tot op heden van het boek vinden.

Ivonne merkt op: Het leest heel makkelijk en is goed te volgen. Er zitten wat spannende stukjes in, maar zal goed te doen zijn voor kinderen van 10-12 jaar denk ik.

Dit heeft Karin tijdens het lezen te melden: Het verhaal is echt heel erg leuk. Alles is op een fijne, begrijpelijke manier geschreven (denkend aan de doelgroep) en eerlijk, ik ben zelf ook benieuwd naar het einde.

Dian geeft het volgende aan: Het boek leest als een trein. Er hangt een beklemmende sfeer en ik wil graag weten hoe het verhaal verder gaat. Sandra en haar zoon weten de spanning goed over te brengen. Heel knap, want halverwege het boek is er nog niet zoveel tijd verstreken en je blijft lezen.

 

 

 

 

 

Uiteindelijk is iedereen klaar met lezen. Dit ging heel vlot moet ik zeggen, iedereen vloog door het boek heen! Dan is het tijd om te gaan bekijken wat iedereen van het boek vond na het lezen.

Dini geeft aan: Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Ik was even bang dat het boek mij niet zou liggen aangezien ik zelden jeugd en fantasy lees. Maar ik werd al een keer getipt voor het boek Nevermoor, dat ik ook graag gelezen heb en nu De Duistere School gelezen dus weer een nieuw genre erbij. En de illustraties zijn schitterend binnen in het boek.

Over de cover zegt Lilian: De cover komt zeer zeker goed over met het verhaal, de duisternis van de cover is aanwezig en er is echt iets mis met het huis. Maar het is niet alleen duisternis, er is gelukkig een lichtpuntje in het verhaal en ook die zie ik terug op de cover.

Nele zegt over de titel het volgende: De titel vind ik heel erg passend; zowel letterlijk (ze worden opgesloten in een school waar geen daglicht binnen komt) als figuurlijk (de duistere krachten van de heksen).

Aukje zegt: Ik heb een Young Adult gelezen van deze schrijfster en dat vond ik een prettig boek. Dit is een jeugdboek en ook dit boek vond ik prima geschreven. Niet te kinderachtig, en dus voor volwassenen ook prima te lezen. De opbouw is prima. Je komt er steeds meer achter wat zich afspeelt. Het eind is redelijk open en laat genoeg ruimte voor je eigen fantasie wat er aan de hand is.

En als laatste geeft Ivonne aan: Het is een ontzettend leuk jeugdboek. Spannend, grappig en makkelijk te lezen. Het is even inkomen aan het begin, maar daarna wil je eigenlijk alleen maar doorlezen en leef je totaal mee met Quinten en zijn vrienden.

Uiteraard konden er ook vragen gesteld worden aan Sandra. De vragen en antwoorden lees je hieronder.
Dini vraagt: Komt er nog een tweede deel?
Het antwoord van Sandra: Dat gaat er komen, maar het wordt iets bijzonders – als alles goed gaat zal je het apart kunnen lezen. ?

Lilian vraagt: Dit boek is geïnspireerd door een verhaal dat je kinderen bedachten. Denk je dat zij ook gaan schrijven?
Sandra antwoordt: Nee, dat willen ze niet – ideeën bedenken wel!

Karin vraagt: Sandra voordat ik aan het boek begon, was ik even bang dat het een soort Harry Potter verhaal zou worden. Ik vond het vreselijk grappig dat dit in de gedachten van Quinten speelde. Geniaal gevonden. Wat mij enorm opvalt is dat je als Vlaamse auteur Nederlands schrijft en hiermee bedoel ik dat er bijna geen Vlaamse woorden worden gebruikt. Ten eerste vind ik dat knap, maar is het moeilijk om bij het schrijven rekening te houden met het weinige gebruik van typisch Vlaamse woorden?
Het antwoord van Sandra: Ja die vergelijkingen met HP was iets dat we vreesden maar gelukkig is dat vrij goed meegevallen. Ik heb niet de fantasy die JK Rowling heeft om een hele fantasy wereld op te zetten – ik wilde bewust het verhaal “realistisch” houden in een gewone wereld, maar dan uiteraard met een aantal fantasy-elementen zoals hekserij. Mijn redacteur is een Nederlandse 😉 (Chinouk Thijssen) – we hebben afgesproken dat ze té Vlaamse woorden zou veranderen maar dat was eigenlijk bijna niet het geval. Het rare is dat wij als auteurs helemaal niet denken aan VL versus NL. Je schrijft het boek en je gebruikt de woordenschat waarmee je opgroeide of die je leert. Die hele Vlaams-Nederlandse discussies vind ik altijd heel interessant. Mensen in NL mogen gerust weten dat ik een Vlaamse ben – net als, wanneer ik een NL boek lees, ik ook wel weet dat die auteur NL is.

Dian vraagt zich af: Het verhaal wat de Duistere School vertelt was denk ik ook interessant geweest voor Young Adult. Waarom heb je besloten om een boek te schrijven voor 10-12 jarigen?
De inhoud van het boek inclusief omslag zijn erg goed gelukt. Een schot in de roos zogezegd.
Sta je ervoor open om in de toekomst meer ideeën van (jouw) kinderen op deze manier uit te werken of was het een eenmalig project?
Het antwoord van Sandra op deze vragen: Op verzoek van mijn kinderen. ?
Jawel! Het vervolg van school wordt ook mee bedacht met de jongens – wij gaan er deze zomer tijdens hun vakantie samen aan werken.

Als laatste vraagt Aukje zich nog af: Ik vraag me af of je een voorkeur hebt voor een bepaalde doelgroep. Nu een jeugdthriller en ook al young adult geschreven.
Waarop Sandra antwoord: Ik schrijf ook nog eens thrillers ? – eerlijk? Geen voorkeur – elke doelgroep heeft zijn charme en ik laat de muze beslissen wat er met een idee moet gebeuren en voor wie het is.

En dan hebben we uiteraard last but not least ook nog de eindbeoordeling van De Duistere School van Sandra J. Paul. Eigenlijk waren alle deelnemers aan de leesclub heel erg enthousiast over het boek. Sommigen zelfs blij-verrast omdat ze geen idee hadden wat ze konden verwachten. De leesclub is dan ook geëindigd met een heel mooi eindcijfer, namelijk 4,5 ster!

Sandra wil aan het eind van de leesclub ook nog even wat kwijt:
De Duistere School leesclub bij Thrillers and More was een heel leuke ervaring! Er was veel interactie en er werden leuke vragen gesteld. Iedereen deed heel goed mee en als extraatje kreeg De Duistere School ook nog eens een hele mooie score waar ik enkel maar blij mee kan zijn.
Bij deze bedank ik heel graag de Thrillers and More organisatoren en uiteraard ook de fijne deelnemers voor hun enthousiasme! Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Namens Thrillers & More:
Via deze weg willen wij alle deelnemers heel erg hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname. We hopen jullie in een volgende leesclub graag nog eens terug te zien!
Sandra J. Paul en Uitgeverij Hamley Books heel erg bedankt voor het beschikbaar stellen van de leesclubexemplaren en de enthousiaste deelname.

Leave a Reply

  • (not be published)