Titel:Wolf Wolf
Auteur: Jens Henrik Jensen
Serie: Niels Oxen #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Amanda  

Cover
Cover past heel goed bij de voorgaande delen. Sobere cover die nieuwsgierig maakt naar het verhaal.  

Auteur
Jens Henrik Jensen auteur en journalist, schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De hondenmoorden, het eerste deel in zijn fenomenale Oxen-trilogie. Onlangs werden de filmrechten voor OXEN verkocht aan SF Studios, de grootste filmmaatschappij van Scandinavië.  

Achterflap
Oorlogsveteraan Niels Oxen leeft een rustig leven in zijn appartement in een buitenwijk van Kopenhagen. Hij kijkt uit naar de tweewekelijkse bezoeken van zijn zoon, ook al loopt hun relatie niet altijd even soepel. Als Axel Mossman, het voormalige hoofd van de Deense politieke inlichtingendienst, hem vraagt of hij een vermiste boer op wil sporen in Jutland, zegt Oxen aanvankelijk nee. Maar wanneer hij ontdekt dat hij de klus kan combineren met een tripje met zijn zoon, zegt hij toch toe. Oxens schijnbaar eenvoudige taak leidt hem naar onbekend terrein, waar verschillende soorten wolven zijn pad kruisen en hem terugvoeren naar het verleden van zijn voormalige partner Margrethe Franck. Haar verhaal blijkt veel geheimzinniger en duisterder dan iedereen voor mogelijk had gehouden.  

Mijn mening  

My black knight in shining armour.

Na de voorgaande drie delen met Niels Oxen te hebben gelezen was ik blij verrast dat er een vierde deel verscheen. Er was immers aangekondigd dat het om een drieluik zou gaan. Heel leuk dus dat we nog een deel kregen, aangezien ik de eerste drie delen erg goed vond.  

In Wolf pretendeert Oxen een rustig en zo normaal mogelijk leven te hebben. Dit allemaal om een zo stabiel mogelijke basis voor zijn veertienjarige zoon Magnus te kunnen bieden die om het weekend bij hem is. Maar of dit nu geheel vrijwillig is van Magnus is een beetje de vraag, de relatie verloopt erg stroef. Mooi maar ook pijnlijk om te zien hoe Oxen worstelt om een goede relatie met zijn zoon op te bouwen. Je voelt echt zijn wanhoop om tenminste in deze taak te slagen. Uiteraard verschijnen ook Margrethe Franck en Axel Mossman ten tonele wanneer Mossman Oxen op pad stuurt. Op zoek naar een oude man die verdwenen is. Hierbij stuit hij echter op het verleden van Margrethe en Lupus.  

Wees goed voor degenen die je op de weg naar boven tegenkomt. Je komt ze op weg naar beneden weer tegen.

Eigenlijk een herkenbaar thema in het boek. Een thema wat pas nog min of meer ter sprake is geweest door een column van Claudia de Breij over het feit dat bij een veroordeling een dader in een slachtoffer verandert en de echte slachtoffers vergeten worden. Of in ieder geval op een zijspoor worden gezet. Het recht in eigen hand nemen speelt in dit boek een grote rol, voor eigen rechter spelen, Lupus, de wolf.   

En als angst het voor het zeggen krijgt, verdwijnt het verstand.

Net als de voorgaande delen weer een heerlijk te lezen Scandinavische thriller. Mooie omschrijvingen van de omgeving waardoor je ze voor je ziet. Oxen neemt je mee diep de bossen in, in de nacht, opzoek naar de wolf. Op zoek naar zichzelf. Op zoek naar een manier om een goede relatie op te bouwen met Magnus. Fijne schrijfstijl, prima opbouw van het plot. Niet overal even spannend, maar wel spannend en interessant genoeg om door te blijven lezen. De nodige actie zorgt voor een aangename afwisseling. 

Wolf is een lekker vervolg. Mooi beschreven en herkenbare personages, prima plot opbouw en voldoende spanning zorgen voor de nodige uren leesplezier. Heerlijk! Doe mij nog maar een Oxen.  

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4  

Afgerond een mooie 4 sterren voor Wolf van Jens Henrik Jensen.  

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)