Titel:Verlangen Verlangen
Auteur: Sanne de Bock
Serie: De strijd om Aera #2
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Palmslag 
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 315
Recensie: Manon  

Auteur
Zodra Sanne de Bock (Utrecht, 1994) leerde schrijven, stortte ze zich op het creëren van verhalen, boeken en liedjes, meestal zelfs geïllustreerd en altijd bomvol fantasie. Naast de aspiratie om actrice, rockster en mama te worden, kwam een carrière als schrijfster dan ook al snel op haar lijstje met toekomstwensen te staan. Hoewel ze in 2012 begon met haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is de ambitie om door te breken met haar verhalen nog altijd sterk aanwezig. Zodra de studieboeken en de stethoscopen kunnen worden neergelegd, grijpt Sanne haar laptop om het scherm te vullen met haar vele personages en haar eigen werelden, waarin ze soms liever verblijft dan in de werkelijkheid (bron: www.palmslag.nl).  

Achterflap
Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij het concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijk werden geboren. 

Na de inval in De Naald vlucht Haelen naar het Zuider Koninkrijk. Haar doel, het omwerpen van de Noordelijke regering, leek nog nooit zo ver weg. Wat ze aan de andere kant van de grens ontdekt had ze echter niet voor mogelijk gehouden. Ze ontmoet mensen die ze nooit had gedacht te zullen ontmoeten en leert dat de Noorderlingen en Zuiderlingen helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Ook het Zuiden heeft dringend behoefte aan een redder. 

Om beide rijken te kunnen helpen zal ze de waarheid moeten ontdekken en alleen de Volksvertegenwoordiger kan haar daarbij helpen. Maar weet ze zijn geheim te ontrafelen voordat het Zuiden de aanval opent?  

Mijn mening
Hoofdstuk 1 van Verlangen begint gelijk met Haelen: ze wordt gezocht wegens hoogverraad en probeert naar het Zuiden te vluchten. Haelen zit er helemaal doorheen en wil niets liever dan wegvluchten en alles achter zich laten. Alles vergeten wat er met De Naald is gebeurd. Direct over de grens in het Zuiden ontmoet ze Fran en hij laat haar zien dat ze niet alles kan vergeten, maar door moet, door om het Noorden maar ook het Zuiden te helpen. Wanneer ze dan toch door de Tuchtwachters in de kraag wordt gegrepen en naar de Koning van het Zuiden zelf wordt gebracht, vermoedt Haelen dat er iets niet klopt. Zeker als ze de koning ontmoet, want op wie lijkt hij toch? En zijn vrouw, de koningin, spreekt wel met een heel Noords accent? Zal het Haelen lukken om een nieuw leger bij elkaar te krijgen om de Noorder- en Zuiderlingen te helpen?  

Met samengeknepen ogen zocht ze de boomtoppen af naar pijlen en speren, omzeilde gecamoufleerde kuilen in de grond en sprong over berenvallen. Ze waren doortrapt, de Grenswachters, maar niet doortrapt genoeg.  

Zeker in het begin moest ik weer even nadenken hoe boek 1 ook alweer was geëindigd, maar al snel zat ik weer in het verhaal. Waar deel 1 meer over het Noorden laat zien, is dit deel juist meer op het Zuiden gericht. Als lezer krijg je dan wel meer duidelijkheid over beide koninkrijken. Een verhaal met spannende wendingen en achtervolgingen. Haelen die telkens op de vlucht is, je voelt haar spanning. Sanne de Bock heeft dat goed beschreven, ze is gegroeid als schrijfster. Ze laat ook zien wat er gebeurt als iedereen, zonder zelf na te denken, meegaat met wat hun wordt opgedragen. En dat er dan gelukkig altijd een paar zijn, zoals Haelen, die vragen stellen.   

Het leven in Zuid is niet beter, mompelde Haelen. ‘Niets is beter aan welke kant van de grens dan ook. Noord en Zuid zijn hetzelfde’.  

Ik heb deel 2 – Verlangen – dan ook zeer vlot uitgelezen. Laat het slotdeel maar komen, ik wil heel graag weten hoe Haelens verhaal afloopt.  

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

3,5 ster voor De strijd om Aera 2 – Verlangen
 

Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)