Kies wat bij je past (door Kristel Stassen)

Tijdens mijn vakantie kreeg ik een leuk bericht: een van mijn korte historische verhalen had de shortlist gehaald bij de schrijfwedstrijd ‘Et Ille’ van Godijn Publishing. Wat een gaaf gevoel, als je hoort dat jouw verhaal gepubliceerd wordt in een verhalenbundel.


De wereld van de schrijfwedstrijden is nog relatief nieuw voor mij. Ongeveer een jaar nadat ik aan mijn historische roman was begonnen, kreeg ik behoefte aan ondersteuning. Voor het schrijven zelf, maar ook bij de vraag hoe je zo’n boek nou gepubliceerd kunt krijgen. Ik meldde me aan voor een paar schrijfcursussen en uitgeversdagen, waar me steeds weer werd verteld: meedoen aan schrijfwedstrijden is dé perfecte manier om jezelf en je boek-in-wording te promoten. Bij de lezers maar ook bij uitgevers, die regelmatig schijnen mee te lezen bij wedstrijden. Ik was het meteen eens met dit advies. Een wedstrijd winnen of in elk geval een plek op de shortlist behalen, staat prachtig op mijn schrijf-CV.

Zodra ik me erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat schrijfwedstrijden voorkomen in alle soorten en maten. Vaak wordt er gevraagd om korte verhalen van zo’n 2.000 tot 5.000 woorden, maar soms ook om langere manuscripten of juist om een ultrakorte ‘Six word story’. Ook de genres waarin geschreven wordt zijn divers: van thrillers tot historische verhalen, van fantasy tot young adult. Je kunt zelfs kiezen voor poëzie. Geen wonder dus dat schrijfwedstrijden ook mijn creativiteit stimuleren. Elke keer moet ik weer een origineel plot verzinnen en zeker als de wedstrijd een bepaald thema heeft, valt het niet altijd mee om daar goed bij aan te sluiten. Regelmatig zit ik met mijn handen in mijn haar omdat ik geen idee heb hoe ik in weinig woorden, met slechts één of twee personages, een sterk verhaal in het gevraagde genre en thema moet produceren.

Intussen heb ik gemerkt dat ik bij het meedoen aan schrijfwedstrijden mijn gevoel moet volgen. Aan alle wedstrijden meedoen is sowieso niet haalbaar als ik ooit nog mijn roman op de markt wil brengen. Elke minuut die ik doorbreng met schaven aan mijn wedstrijdverhalen, kan immers niet besteed worden aan mijn boek. Daarbij heb ik gemerkt dat het schrijven van een goed verhaal me gemakkelijker afgaat als zowel het genre als het thema bij me past. Het is ongetwijfeld geen toeval dat ik voor het eerst bij een wedstrijd de longlist haalde toen ik een deel van mijn boek kon inzenden en dat ook de wedstrijd Et Ille, waarbij ik voor het eerst de shortlist behaalde, om een historisch verhaal vroeg. geschiedenis en historische verhalen zijn nu eenmaal mijn ‘liefde’ en zullen me voorlopig beter afgaan dan andere genres. Al zal ik zeker ook af en toe andere soorten verhalen blijven schrijven, onder het motto ‘oefening baart kunst’.

Houd jij het meest van thrillers? Dan biedt schrijfwedstrijd Zwarte Sneeuw je een prachtige kans om je schrijfvaardigheden in het dit genre te etaleren, of juist om hiermee ervaring op te doen. Dus doe mee als je durft!

(De bundel Et Ille van Godijn Publishing wordt gepresenteerd op 5 oktober, 15.00 uur, Cellebroederspoort, Kampen)


Kristel Stassen: Adviseur omgevingswetgeving, tweelingmoeder, ex-expat en geschiedenisliefhebber. Kristel komt uit het zuiden van het land, maar woont nu samen met haar man en twee zonen aan de rand van Leiden, na een aantal jaren met het hele gezin in Azië en Amerika te hebben doorgebracht.

Kijk voor meer informatie over Kristel op www.schrijfjuffers.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)