Titel: Steigereiland
Auteur: Lidewij Martens
Serie: Steigereiland #0.5
Gerne: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 302
Recensie: Bianca

Steigereiland

Over de auteur:
Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver, onder andere voor Baantjer, Spangen, Intensive Care, Mees Kees de serie en Flikken Maastricht.
Haar ervaring in de televisiewereld geeft haar boeken een beeldende, filmische stijl.

Lin moet altijd schipperen: tussen haar functie als rechercheur in de regio Rijnmond en haar officieuze rol als ordebewaker op Steigereiland, een kleine gemeenschap van woonbootbewoners waar zij al heel haar leven deel van uitmaakt. Als er een drugsvondst wordt gedaan, krijgt die zaak topprioriteit. Maar dan verdwijnt de vijftienjarige Sabine, Lins buurmeisje en zwemmaatje. Niet alleen wordt Lins ex daarmee in verband gebracht, ook brengt het Lin terug naar een noodlottig ongeval in het verleden. Is zij in staat Sabine op tijd te vinden, of komt het allemaal te dichtbij?

Mijn mening:
Steigereiland is een kleine woonbootgemeenschap waar Lin(da) onderdeel van uitmaakt. Haar werk als rechercheur probeert ze naar behoren uit te voeren maar het verantwoordelijkheidsgevoel naar haar medebewoners is groter. Zodra er op Steigereiland iets gebeurt laat ze letterlijk alles uit haar handen vallen en gaat naar huis. Gezien haar persoonlijk verleden wordt Linda op haar werk soms met een fluwelen handschoen behandeld, maar de vraag is in hoeverre dat getolereerd gaat blijven? Wanneer haar buurmeisje Sabine plots van de radar verdwijnt is voor Lin niets meer belangrijk, alleen het vinden van Sabine. Deze vermissingszaak is van grotere omvang dan men daadwerkelijk denkt. Om zich dan ook nog bezig te houden met een drugvondst maakt de situatie van Lin complex. Dit onderwerp verdwijnt langzaam naar de achtergrond.

Steigereiland is een boek wat je leest alsof je naar een televisieserie kijkt, het zou echt letterlijk uitgeschreven kunnen zijn. Dat is te begrijpen als je weet dat Lidewij Martens scenarioschrijver is. Ik denk dat ik dit verhaal liever op tv zou zien dan dat ik het lees.

Al lezend verlies ik steeds de aandacht, het verhaal blijft dan voor mij wat te oppervlakkig. Ik krijg geen ‘meeleef gevoel’ en dat is jammer. Moet hierin ook eerlijk bekennen dat ik geen Baantjer- of Spangen-fan ben, en dan zeker niet om te lezen. Het verhaal mist in mijn ogen ook spanning, natuurlijk wil je weten wat er met Sabine is gebeurd maar het verhaal laat mij gedurende het lezen niet op het puntje van mijn stoel zitten.

Wat Martens wel goed in het verhaal heeft weten te verweven is het noodlottig ongeval wat Lin in het verleden heeft meegemaakt en nooit helemaal heeft weten te verwerken. De onverwerkte rouw krijgt ter afsluiting een mooi plekje.

Originaliteit: 3
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Spanning: 3
Psychologie: 2
Plot: 3

Steigereiland krijgt van mij 2,5 ster.

Bianca


Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)