Op 15 oktober 2019 verscheen Stille Wateren van Eva Nagelkerke, een spannende psychologische thriller van het duo dat eerder Zwaartekracht en Te koop schreef en inmiddels is bekend dat er al een tweede druk volgt! Hoog tijd om eens wat vragen te stellen!

Voor de lezers die het niet weten: wie is Eva Nagelkerke?
Wij zijn Alexandra en Victoria Nagelkerke, twee zussen die samen schrijven. Stille Wateren is onze derde thriller.

Had de naamswijziging te maken met het feit dat jullie van uitgever gewisseld zijn?
We vonden dat bij een nieuwe uitgever ook wel een nieuwe naam paste. En we vinden het eigenlijk wel erg fijn om onder onze echte naam te schrijven.

Als Eva Monté schreven jullie Zwaartekracht en Te koop. Is er na de naamswijziging ook een wijziging geweest in het soort boek dat jullie nu geschreven hebben?
Onze eerste twee boeken waren meer spannende romans. Met Stille Wateren hebben we een echte psychologische thriller geschreven!

Waar gaat Stille wateren over, wat willen jullie daarover kwijt?
Het is moeilijk om er veel over te zeggen zonder spoilers, dus we houden het maar kort! Stille Wateren is een ongewoon spannend verhaal over een ongewoon meisje. Als lezer leef je enorm met haar mee en kun je tegelijkertijd meepuzzelen met wat er nu eigenlijk echt is gebeurd!

Hoe zijn jullie erop gekomen om samen te gaan schrijven? Is het iets wat zomaar op kwam of was het een gedachte die al langer speelde?
Het was een spontaan idee en we hebben er nooit een dag spijt van gehad.  

Hoe gaan jullie te werk? Schrijven jullie echt samen, als in samen in een ruimte, of mailen jullie heen en weer? Is die werkwijze nog altijd hetzelfde als bij het eerste boek?
Onze inspiratie komt uit alles wat je als mens meemaakt in je leven of bij anderen ziet gebeuren. Misschien hebben wij een soort extra antenne waaraan dingen blijven hangen. We zien in gewone dingen altijd wel iets bijzonders en we zijn vooral geïnteresseerd in wat mensen drijft. De dingen die ze elkaar, soms niet eens bewust, aandoen… Het schrijven doen we echt samen achter de laptop. Onze eerste twee boeken pakten we losjes aan, maar van onze audioserie bij Storytel moesten we eerst een draaiboek maken. Dat beviel zo goed dat we dat bij Stille Wateren ook hebben gedaan. In zo’n draaiboek staan de personages en de grote lijnen van de plot. Gaandeweg ontstaat het verhaal.  

Jullie hebben beiden een drukke baan, hoe combineren jullie dit met het schrijven? Is het de bedoeling ooit fulltime te gaan schrijven? 
Combineren met het dagelijks leven is soms lastig, maar we hebben na vijf boeken wel een ritme gevonden. We schrijven op vaste dagen in de week.

Er is van jullie ook een luisterboek verschenen bij StorytelDe mooiste dag van je leven. Is het anders om een luisterboek te schrijven? Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden?
Ja, dat is absoluut anders. Je moet steeds goed duidelijk maken wie er aan het woord is. Flashbacks zijn niet handig, want de luisteraar kan niet zo gemakkelijk even terugbladeren, van hoe zat het ook alweer. En je moet ruimte laten voor de voorlezer om de dialoog zelf in te kleuren.  

Staat er al een volgend boek in de steigers, of moet Stille Wateren eerst bezinken en gaan jullie dan weer aan de slag?
Natuurlijk broeden we alweer op een nieuw verhaal. We zijn het nu aan het uitwerken en beginnen binnenkort met schrijven. Rond het uitkomen van onze nieuwe psychologische thriller Stille Wateren, staan ook een paar leuke dingen gepland, zoals signeersessies. En we hebben heel veel zin in het unieke evenement dat we samen met onze lieve collega Jet van Vuuren bij boekhandel Stumpel in Almere gaan houden. Zaterdag 2 november om half drie. Meer informatie vind je op onze Facebookpagina’s Jet van Vuuren en Eva Nagelkerke.  

Zouden jullie je een aan een ander genre willen wagen of spreken thrillers jullie toch het meeste aan?
Met psychologische thrillers hebben we echt het genre vonden dat bij ons past. We genieten ervan relaties tussen mensen te onderzoeken en uit te diepen en tegelijkertijd de spanning te doseren en op te bouwen. Het lijkt ons ook erg fijn om een keer een historische roman/thriller te schrijven. Het idee is er al, nu nog te tijd. Voor Storytel hebben we trouwens ook alweer een erg fijn idee, ook in de psychologische hoek.  

Wie of wat heeft de grootste invloed op jullie leven gehad?
Het is onmogelijk om deze vraag te beantwoorden. Er zijn zoveel mensen, gebeurtenissen die je vormen tot wie je bent. Natuurlijk hebben we allebei positieve en negatieve dingen meegemaakt, zijn we aardige en een stuk minder aardige mensen tegengekomen. Maar naarmate je ouder wordt, besef je dat het voor je jezelf het fijnste is om je vooral te richten op het goede en de rest maar een beetje buiten te houden.  

Lezen jullie zelf veel? Of juist niet? Hebben jullie een groot voorbeeld qua schrijver?
Ja, we lezen heel veel, al van kinds af aan. Boeken van heel verschillende genres, maar geen sciencefiction, fantasy of horror. Hilary Mantel en Kate Atkinson vinden wij fantastische schrijfsters die we zeer bewonderen.  

Met wie zouden jullie eens een kop koffie willen drinken of een goed glas wijn? En waarom juist met hem/haar?
Victoria zou wel graag een glas wijn of port willen drinken met de Engelse Queen. Omdat ze ongelooflijk veel heeft meegemaakt en de geschiedenis van heel dichtbij heeft meegemaakt. Daar weet ze dus dingen over die niemand anders weet. En voor haar uithoudingsvermogens kun je alleen maar bewondering hebben. 
Alexandra zou graag een glas wijn drinken met haar vader, om hem te vertellen hoe het nu, zeven jaar na zijn dood, met haar gaat. Hij heeft niet meer meegemaakt dat we gingen schrijven en ik denk dat hij heel trots zou zijn. En Vic schuift hier dan ook bij aan! 

 

De boekpresentatie van Stille Wateren vindt plaats op donderdag 24 oktober a.s. om 17.00 uur bij boekhandel Libris Voorhoeve te Hilversum. 

Leave a Reply

  • (not be published)