Titel: Jong gehekst is oud gedaan Jong gehekst is oud gedaan
Auteur: Colleen Cross
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Vertaling: Jen Minkman
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 195 (e-book)
Recensie: Manon & Amanda

Auteur
Colleen Cross is de auteur van de bestselling Fraudethriller-serie rond Katerina Carter en de daarvan afgeleide serie de Kleur van Geld, ook met Katerina Carter in de hoofdrol. Haar twee populaire thriller/detectiveseries hebben dezelfde hoofdpersoon. Katerina Carter is een slimme forensisch accountant en fraude-onderzoekster die zich geen appels voor citroenen laat verkopen. Colleen Cross is bovendien accountant en fraude-expert en schrijft waargebeurde misdaadverhalen. In Anatomy of a Ponzi: Scams Past and Present bijvoorbeeld ontmaskert ze de grootste Ponzi-fraudeurs aller tijden en hoe ze ermee wegkwamen. Ze voorspelt bovendien precies het moment en de plek waarop de grootste Ponzi-fraude ooit aan het licht zal komen en de aanwijzingen waar men op moet letten (bron: www.colleencross.com).

Achterflap
Een baan kun je kiezen, maar je afkomst niet…
Alles wat Cendrine West wil, is een carrière als journalist nastreven. Wat kan het haar schelen dat ze van een machtige heksenfamilie afstamt en dat haar tante Pearl haar het liefste ook bezig zou zien met magie?
Twee dagen voordat Cen trouwt met een ‘normale’ man wordt er een biljonair vermoord in het knusse hotel van haar familie in Westwick Corners. En het spoor lijkt regelrecht naar tante Pearl te leiden. Als Cen wil bewijzen dat haar tante onschuldig is, zal ze toch haar magische afkomst moeten omarmen én haar toverkunsten inzetten, omdat de zaak veel gecompliceerder is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Er zijn bovennatuurlijke krachten aan het werk in het slaperige stadje waar normaal zo weinig gebeurt.
Als Cen de hulp van Tyler Gates inschakelt – de nieuwe en sexy sheriff in Westwick Corners – wordt haar leven nog ingewikkelder omdat ze hem eigenlijk veel leuker vindt dan haar aanstaande…
Zal Cendrine op tijd de onschuld van haar tante kunnen bewijzen en zelf ontdekken waar haar hart ligt? Je leest het in het eerste deel van de serie ‘De heksen van Westwick’!

Onze mening
Manon: in Jong gehekst is oud gedaan maken we kennis met Cendrine West en haar heksenfamilie, en dan vooral haar tante Pearl. Pearl ziet het liefst dat Cen (zoals ze wordt genoemd) zich bezighoudt met heksendingen, dan met het in standhouden van de krant van Westwick Corners. Cen gaat over een paar weken trouwen met Brayden en hij weet niet dat Cen een heks is met echte magische krachten. Vlak voor de generale repetitie van haar bruiloft vinden Cen, haar moeder en tante Pearl een dode man in het prieel van het familiehotel. En op een of andere manier maakt haar tante Pearl zich heel verdacht waardoor de nieuwe sheriff van het stadje haar verdenkt. Als journalist gaat Cen op onderzoek uit, want zij weet zeker dat haar tante onschuldig is. Tijdens haar onderzoek komt ze vaker dan haar lief is de sheriff tegen en deze sheriff is toch wel erg leuk…

Amanda: Neem daar dan ook nog het gegeven bij dat Brayden de burgemeester van het kleine stadje is en hij er toch wat dubieuze contacten op nahoudt: meer dan genoeg ingrediënten voor een spannend boek.

Een probleem met autoriteitsfiguren gecombineerd met magische krachten leidde gegarandeerd tot catastrofes.

Manon: Jong gehekst is oud gedaan wordt omschreven als een paranormale detective. Ik zou het eerder fantasy noemen. Het verhaal op zich vind ik goed bedacht. Een heks die als journaliste een krant leidt in een kleine stad en tegelijkertijd haar familie wil helpen om het hoofd boven water te houden door middel van het runnen van een hotel.

Amanda: Ik kreeg een vrij hoog feelgood versus fantasy gevoel bij het boek. Het verhaal heeft heel veel in zich, heksen, magie, moord, liefde, speuren enzovoorts. Ik kan me inderdaad wel vinden in de beschrijving van Murder she wrote zoals het wordt aangekondigd. Maar het stukje Charmed (wat mij juist gelijk aansprak) in de aankondiging heb ik toch wat gemist. Ja er zitten heksen in, maar in Charmed zit zoveel meer achtergrond, actie en verhaallijn. Dat had ik hier (nog) niet.

Manon: De schrijfster begint met haar verhaal, maar er wordt te weinig achtergrondinformatie gegeven waardoor ik niet lekker in het boek kom. Hoe zijn ze in Westwick Corners terecht gekomen? Ze hebben het in het verhaal alleen over Cen, haar moeder en haar tantes, maar waar is haar vader bijvoorbeeld? En Cen wil zo min mogelijk magie gebruiken, waarom? Daar had ik graag meer over willen weten.

Amanda: Ik ben het met Manon eens wat ze hierboven zegt. Je wordt eigenlijk voor je gevoel min of meer midden in het verhaal gedropt. Over de personages en achtergronden kom je erg weinig te weten. Het verhaal lijkt rondom Cen, haar moeder en tante Pearl te draaien en het volgende moment komt er ineens nog een tante om de hoek kijken en een broer? Ik ben juist heel benieuwd naar het verhaal achter deze familie, hierdoor kun je je veel beter inleven in het verhaal en in de personages. Wat ik leuk om te lezen vond in het boek, was dat de hekserij wel met zijn tijd is meegegaan. Zo kun je je eigen toverstok alleen gebruiken wanneer je die ontgrendelt met je vingerafdruk.

Mams mond viel geschokt open van mijn tirade. Misschien had ik enigszins overdreven, maar die aandachttrekkerij van tante Pearl en haar gebrek aan medewerking frustreerden me.

Manon: Tevens lijkt de vertaling niet goed te zijn gegaan, soms liepen de zinnen niet lekker of ontbraken er gewoon woorden. Veel ongeloofwaardigheden in het verhaal, ze mochten gewoon rondlopen op de plaats delict bijvoorbeeld. Aan de ene kant vond ik het echt wel een leuk verhaal met potentie, maar het las gewoon niet lekker… jammer!

Amanda: Het verhaal is vlot geschreven, vrij korte hoofdstukken wat ik persoonlijk prettig vind. Maar er stonden erg veel fouten in, hier kan de auteur vrij weinig aan doen denk ik, de redactie is mijns inziens niet helemaal goed gegaan. Hierdoor voelt het verhaal ook erg rommelig, loopt het niet lekker en had ik soms zelfs het idee dat er stukjes van het verhaal misten. Daarnaast de nodige ongeloofwaardigheden, wat Manon al benoemt, het mogen rondlopen op de plaats delict vond ik erg slordig. Ook zaten er voor mijn gevoel wat fouten in de tijdlijn waardoor de auteur toch wat laat liggen. Echt heel erg jammer en zonde, want verder is het echt wel een leuk verhaal met leuke invalshoeken en als serie heeft het zeker ontzettend veel potentie. Ik ben wel benieuwd hoe het verhaal verdergaat en de auteur krijgt zeker een tweede kans bij het volgende deel.

Manon:
Spanning: 2
Plot: 2
Leesplezier: 2,5
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 2

Amanda:
Spanning: 2,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 2,5

2,5 ster voor Jong gehekst is oud gedaan.

Leave a Reply

  • (not be published)