Titel: Zand Zand
Auteur: Koen D’haene
Genre: Misdaadroman
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 250
Recensie: Danielle

Auteur:
Koen D’haene (Wevelgem, 14 februari 1964) is een Vlaams auteur en tijdschriftredacteur. Van opleiding is hij leraar Nederlands en gegradueerde bibliotheekwetenschappen. Hij is stafmedewerker in de bibliotheek van Wevelgem en docent bibliotheekwetenschappen aan het Centrum voor volwassenenonderwijs in Brugge. Hij schrijft zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen.

Achterflap:
Reddingswerkers hebben Mats jaren geleden uit een gletsjer bevrijd, maar zelf herinnert hij zich daar niets van. Samen met zijn psycholoog slaagt hij er moeizaam in een nieuw leven op te bouwen. De zoektocht naar zijn verleden leidt hem naar Sarah, de vrouw die vaak opduikt in zijn verwarde dromen. Als hij op het eiland Schiermonnikoog erg dicht bij haar in de buurt komt, worden de omstandigheden van de val in het ijs stilaan duidelijk. Is Sarah wel de vrouw die hij zich herinnert?

Mijn mening:
Bijna vier jaar geleden kwam Koen D’haene met het boek IJs waarbij het einde de lezers misschien niet helemaal bevredigend achterliet. Zodra je echter in Zand begint, voel je nogmaals de ijzige kou waaraan Mats heeft kunnen ontsnappen.

En zeker is het mogelijk om Zand als een losstaande misdaadroman te lezen maar het is wel een plezierige flashback voor jezelf als je met IJs gestart bent.

De sfeer tussen Sarah en Mats is weer goed beschreven en mensen die reeds een bezoekje hebben gebracht aan Schiermonnikoog zullen zich zeker kunnen verplaatsen naar de omgeving, aangezien de omschrijvingen de sfeer goed weet over te brengen.

Als mannen jagers zijn, dan zijn niet alleen vrouwen hun prooi. Andere jagers lopen in de weg om de grootste prooi te schieten.

De personages zijn op verschillende wijze eigenaardig te noemen en je voelt dat er spanningen gaan ontstaan die wel eens helemaal verkeerd kunnen gaan uitpakken. Het verhaal heeft een opbouwende lijn en dit zorgt er dan ook voor dat je door blijft lezen.

Het is te hopen dat Koen D’haene ons niet weer vier jaar laat wachten op zijn volgende boek aangezien er nog veel te beschrijven is.

Ik geef Zand 4 sterren.

Danielle

PS: Complimenten voor de vormgeving, want door de harde cover voelt het boek net even iets anders in je handen.

Leave a Reply

  • (not be published)