Titel: De heren van de tijd De heren van de tijd
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Serie: Unai López de Ayala #3
Genre: Literaire thriller
Uitgever: A.W.Bruna Uitgevers
Vertaling: Jacqueline Visscher
Publicatiedatum: Mei 2020
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en werd online een grote bestseller. Inmiddels zijn er al meer dan een miljoen exemplaren verkocht van de trilogie van De witte stad, zijn de vertaalrechten ook wereldwijd verkocht en is er een verfilming te zien op Netflix) gerealiseerd.

Achterflap:
Vitoria, 2019. De roman De heren van de tijd, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz.
Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was.
In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

Mijn mening:
De eerste regel van de achterflap luidt: ”Het laatste boek van de fenomenale bestsellerreeks uit Spanje – opnieuw een onweerstaanbare mix van spanning, geschiedenis en cultuur.”

En dat is precies beschreven zoals het is.

De heren van de tijd is het afsluitende deel van De Witte stad trilogie van Eva García Sáenz de Urturi. Alle covers passen perfect bij elkaar waardoor je een mooie complete serie in je boekenkast hebt staan. Het derde deel draait in mijn optiek nog meer om geschiedenis dan de eerste twee delen. Het verhaal bevat echt heel veel Spaanse namen waardoor ik de draad soms een beetje kwijtraak, ik merk dat ik daardoor meer moeite heb om in het verhaal te komen dan bij de vorige twee delen.

De rol van Unai is complex en uniek, zijn afkomst wordt op een sublieme manier uitgediept. De relatie met Alba verloopt stroef en beiden raken zich steeds meer bewust van het risico dat ze lopen als ze hun beroep als rechercheur blijven uitoefenen en vooral Alba neemt steeds meer afstand van het werk, de zorg voor hun dochtertje krijgt haar prioriteit. Het is mooi te lezen dat je verantwoordelijkheidsgevoel na het krijgen van een kindje op de voorgrond staat.

Ook in De heren van de tijd is er een heden en verleden waarin moorden aan elkaar gelinkt worden, dit terwijl er ondertussen een geschiedenis bloot komt te liggen die ik niet aan zag komen. Het zijn bizarre moorden, origineel bedacht en zeker de weg naar de plot is een bijzondere reis om mee te maken.

Eva García Sáenz de Urturi heeft een unieke schrijfstijl, het verhaal is tot in de puntjes voorbereid en uitgewerkt. Wat mij betreft, vond ik dit afsluitende deel van mindere kwaliteit dan de vorige twee delen en dat zat hem puur, zoals ik al eerder noemde, in de uitgebreide geschiedenis en de hoeveelheid namen die ervoor zorgde dat ik de draad echt af en toe even kwijt was. Dat neemt echter niet weg dat Eva García Sáenz de Urturi zich met De witte stad trilogie goed op de kaart heeft weten te zetten. Ze is met deze serie terecht wereldwijd doorgebroken en er zullen hopelijk nog vele interessante verhalen van haar volgen.

Originaliteit:  5
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Leesplezier: 3
Psychologie: 4
Plot: 4

De heren van de tijd komt hiermee op 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)