Titel: Een zomer lang geleden Een zomer lang geleden
Auteur: Fiona Valpy
Genre: Roman
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Titia Ram
Publicatiedatum: Juli 2020
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Fiona Valpy verhuisde in 2007 naar Frankrijk en het land inspireerde haar zo, dat ze romans begon te schrijven. Inmiddels woont ze n Schotland, maar Frankrijk blijft haar tweede thuis.

Achterflap:
Ella voelt haar einde naderen en kijkt terug op een leven dat veel vreugde, verdriet en ingrijpende keuzes heeft gekend. Ze vraagt haar kleindochter Kendra of die haar levensverhaal wil opschrijven.

In 1938 verandert het leven van de zeventienjarige Ella volledig als ze een zomer lang verblijft op het prachtige Franse eiland Île de Ré. Daar ontmoet ze de charismatische, creatieve Christophe en ze worden onafscheidelijk. Voor het eerst in haar leven voelt Ella zich echt vrij, maar die vrijheid is van korte duur: de Tweede Wereldoorlog staat op het punt uit te breken. Ella wordt teruggeroepen naar Schotland en ze meldt zich aan bij het verzet. De oorlog wordt steeds grimmiger en Ella voelt zich onherroepelijk verder verwijderd raken van de zorgeloze dagen op Île de Ré. Ze wordt gedwongen een beslissing te nemen die haar -leven drastisch zal veranderen.

De gesprekken met haar grootmoeder geven Kendra, die worstelt met een moeilijke periode in haar leven, een rust en inzicht die ze anders misschien nooit zou hebben gevonden. En beide vrouwen realiseren zich dat het niet erg is als je fouten maakt, dat maakt het leven uniek, bijzonder en de moeite waard.

Mijn mening:
Een zomer lang geleden is het verhaal van Ella, zij vraagt in haar laatste levensfase haar kleindochter om haar levensverhaal op papier te zetten. Dit doet Kendra echt fantastisch, ze beschrijft het leven wat Ella in en na oorlogstijd, en wat haar heeft gemaakt tot wie ze nu is.

Ella werd getroffen dor de veranderlijkheid van zijn gezicht als hij sprak, zijn emoties duidelijk in zijn gelaatstrekken geschreven. Zijn donkere ogen konden in een paar zinnen van lachend naar peinzend gaan en net zo snel weer terug, als een windvlaag over zee die de wolken naar de zon blaast en dan de hemel helemaal helder maakt.

Het is een leven met veel ups en downs, ze gebruikt haar levenservaring om Kendra een boodschap mee te geven en dat lukt. Het is mooi te lezen hoe je je eigen levenservaring kan projecteren op je (klein)kind en hen op die manier duidelijk kunt maken dat elk mens te maken krijgt met twijfels en keuzes die op het emotionele vlak gemaakt worden.
Het idyllische dorpje Il de Ré in Frankrijk loopt als een rode draad door het verhaal, als lezer hunker je ernaar om de plaats in het echt te bezoeken en te mogen proeven van de rust en de schoonheid van de omgeving.

De man die nu naast haar stond was er een die dapper genoeg was om naast haar te staan met haar verdriet en pijn, die er getuige van was en haar gezelschap hield terwijl zij werd overweldigd door die emoties. Dat was, zo drong het plotseling tot haar door, iets heel geweldigs.

Fiona Valpy beschrijft een bijzonder verhaal en weet tot in detail een sfeerimpressie van de omgeving neer te zetten. Vooral Ella en Kendra zijn beide zeer sterke karakters, ze komen goed uit de verf.
Qua overbrengen van emoties mis ik wel de brok in mijn keel, er gebeuren best heftige dingen maar die raken me niet zoals ik eigenlijk zou willen, dit neemt niet weg dat het verhaal op zich een heel bijzonder verhaal is waarin liefde, vriendschap en familiebanden centraal staan.

Ik geef Een zomer lang geleden 3,5 ster

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)