Titel: Plankenkoorts Plankenkoorts
Auteur: Tamara Haagmans
Genre: Feelgood
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijdes: 260
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Voor Tamara Haagmans (1980) is schrijven net als ademen: ze doet het al haar hele leven. Haar onverbeterlijke romantische inslag lees je altijd terug in haar verhalen. Met haar debuut De mooiste dag van je leven veroverde ze de harten van menig feelgoodlezer.

Achterflap:
Mara werkt bij het familiebedrijf van haar opa en oma: een winkel met tweedehands boeken, bladmuziek en theaterstukken. Op een dag komen er ineens tientallen mensen achter elkaar de winkel binnen. Ze halen alles overhoop en lijken op zoek te zijn naar iets, maar wat? Wat ligt er in het winkeltje van Mara’s opa en oma? Dan komt er een knappe man de winkel binnenlopen… Hij heet Lucas, en Mara denkt dat hij ook de winkel komt slopen. Maar niets is minder waar. Wie is hij, en waarom is hij uit het niets zo geïnteresseerd in Mara?

Mijn mening:
Plankenkoorts is mijn eerste kennismaking met Tamara Haagmans en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. Tamara weet op een onbevangen prettige manier een toch wel intens verhaal neer te zetten. De familiebanden worden dusdanig uitgediept dat het zowel ontroert als boosheid oproept, helaas mis ik wel de echte brok in mijn keel. Mara maakt in dit verhaal een positieve ontwikkeling door, van volgzaam krijgt ze naar het einde toe iets meer haar op haar tanden, al had dit naar mijn idee nog wel wat feller gemogen. Mara cijfert zichzelf ten gunste van iedereen in haar omgeving weg, een proces waarin ze onbewust door anderen geholpen wordt om hierin te veranderen. Haar opa en oma zijn haar alles, maar de zorgen nemen de overhand en het is een ethisch dilemma waarin Mara heen en weer wordt geslingerd.

Hij kijkt even bedenkelijk en zegt dan: ‘Dan laat ik het veilen en zorg ik dat oma op de mooiste plaats van de wereld kan gaan wonen. Ergens waar het haar aan niets zal ontbreken en waar ze nog een paar jaar gelukkig kan zijn.’

Ook in de liefde heeft ze flink wat zetjes nodig maar gelukkig komt alles voor haar, zoals het een goede feelgood betaamt, op zijn pootjes terecht.

Plankenkoorts is een luchtig lekker weg lezend feelgoodverhaal waarin het vooral draait om familie, vriendschap en liefde.

Plankenkoorts krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)