Als doden dromen

Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor de Urban Fantasy Als doden dromen van Mel Hartman.

Voor de leesclub werden 8 deelnemers geselecteerd, deze keer waren de gelukkigen: Saskia Boree, Brigitte Audiens, Dominique Mackaaij, Yana Pauwels, Leonie CK, Daan van Rossum en Inge Trouwborst. Namens Thrillers & More nam Miriam Bakker-van der Linden deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Lilian Brugel-Berbers

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van Als doden dromen. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Dominique: Ik vind de cover ontzettend mooi. De kleuren zijn mooi gedaan, de afbeelding is prachtig en alleen al voor de cover zou ik het boek kopen. Ik ben ook onwijs blij dat het een hardcover is! De reden hiervoor is dat de afbeelding mijn nieuwsgierigheid prikkelt en het boek prachtig in de kast staat. Ik staar regelmatig even naar de cover om deze te bewonderen.
Het verhaal lijkt me onwijs spannend! De achterkant klinkt al goed en als echt een boek voor mij. Ik verwacht dat het boek spannend is en een prettige schrijfstijl heeft. Op de achterkant komt het in ieder geval al erg prettig over. Het verhaal lijkt me erg origineel. Ik zou niet zo even een boek kunnen noemen wat hierop lijkt en daar ben ik erg blij mee.

Brigitte: De cover had mijn aandacht van in het begin getrokken. Ik vind die fantastisch. Zonder twijfel zou ik dit boek in de boekhandel vastnemen en er ook mee buitenkomen. ?
Het verhaal spreekt me ook aan, alhoewel ik niet vertrouwd ben met urban fantasy. Ik heb een uitgebreide interesse om te lezen, dus sta open voor nieuwe genres te verkennen.
Ik hoop in dit boek een spannend verhaal te vinden dat me kan boeien tot het einde. Terecht te komen in een fantasiewereld vol spanning en avontuur dat me uitdaagt om de verdere serie te blijven volgen. Ik kijk er echt naar uit. ??

Miriam: De cover vind ik prachtig!!!!!! Daar viel ik voor en de achterflap sprak me enorm aan. Urban fantasy is ietwat uit mijn comfortzone maar daar moet je soms even uit stappen 😉 Ik ben benieuwd!

Yana: Ik was ook meteen verkocht door de cover. Het spreekt echt aan tot lezen. Ik had het boek sowieso al een tijdje in het oog dus ik zou het zeker oppakken in de winkel. Het is ook volledig mijn genre dus ik verwacht een magische wereld vol met spanning en avontuur 🙂

Daan: De cover vind ik prachtig, de kleuren zien er ook gaaf uit zo, maakt je echt nieuwsgierig naar het mystieke ervan, het boek heb ik nog niet in onze boekhandel gezien. Maar zou hem zeker oppakken. Mijn verwachtingen zijn vooral naar de combi sirene-ripper. Sirene heb je een bepaald beeld van (betoverend en verleidelijk) en ripper (dodelijk en meedogenloos) eigenlijk ook wel. En als ik dan lees dat de schrijfster met dromen werkt, ben ik zo benieuwd hoe dit samenkomt in dit boek.

Leonie: De cover vind ik echt prachtig! Deze zou ik zeker oppakken in de winkel om gelijk de achterkant te gaan lezen. Ik verwacht een hoop avontuur, spanning, mysterieuze karakters en liefde. ???‍♀️?

Saskia: ? De cover sprak me al aan voordat ik het boek in handen had: in werkelijkheid is ie nog veel mooier! Precies wat ik dacht… ?
– Zou je het boek oppakken in de winkel (waarom wel/niet)?
Ik zou het boek zeker oppakken. Een witte cover staat altijd “clean” in je kast. De titel liet me even denken dat het om een thriller zou gaan. Toen ik zag dat het om Urban Fantasy gaat, ging ik al meteen nadenken waarom er nou juist voor deze titel werd gekozen, en waarom er een combinatie van doden en dromen is gemaakt. Kortom, ik ben nu al gefascineerd!
– Wat zijn je verwachtingen van het boek en de schrijfster?
Normaal gesproken ga ik altijd blanco een boek in, probeer ik zo min mogelijk verwachtingen te hebben, omdat een eventuele teleurstelling dan de kleinste impact heeft. Met dit boek verwacht ik dan wel weer enige spanning, originaliteit, en als ik de synopsis zo lees, ook speciale personages.?

Iedereen is vlot van start gegaan en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen.

Saskia: Ik vind de insteek van Als doden dromen erg speciaal. De schrijfstijl (ik vorm) is niet mijn favoriet, maar voor personage April lijkt het te werken, dus ja, de manier van schrijven bevalt me. Ik heb gemerkt dat April een uitgesproken humor heeft: ‘Je moest eens weten hoeveel mensen in droomtoestand in hun onderbroek rondlopen in mijn wereld, het heeft iets komisch.’ ~ pag. 14. En: ‘Al zing je tot je keel rauw voelt, dan zul je hoogstens de ronddolende geesten ergeren, als geesten al bestaan.’ ~ pag. 2.
Als ik een favoriet personage moet opperen, dan is dat toch Stefan. Heerlijk de air die om hem heen hangt. Op dit punt valt me op, dat er iets heel dik bovenop ligt, dat ene dingetje dat net even iets te voor de hand ligt, en ik vraag me af of dit gedaan is om de lezer op het verkeerde been te brengen.??~ Tussenstand hier: Pag. 125, hoofdstuk 16?

Brigitte: Dit verhaal is voor mij buiten mijn comfortzone. Het spreekt mij enorm aan. Eens je mee bent, zit je echt volledig in de fantastische droomwereld van April.
Pag. 187 ‘Buiten terranen, zag ik een variëteit aan wezens: een koppel onderwaterduivels, een groepje rupa-engelen en zelfs een paar kubuswezens’
Als ik deze omschrijving lees, probeer ik me een voorstelling te maken van alle wezens.
De gebeurtenissen zijn ongelooflijk. Ik ben zo nieuwsgierig naar de rest van het verhaal, dat ik het boek moeilijk kan wegleggen.
Tot nu toe is April mijn favoriete personage. Ze wil iedereen helpen. Een flapuit, een meisje met het hart op de juiste plaats.

Leonie: Ik vind het verhaal gelijk al goed beginnen. Je wordt de wereld keihard ingezogen en maakt kennis met het hoofdpersonage die haar krachten laat zien. Ik vind de benamingen en woordkeuze ook superleuk, het geeft humor en karakter aan April. Wat ik ook enorm waardeer is dat April echt in een mensenwereld leeft met alledaagse issues en struggles. Dit terwijl ze zelf allesbehalve menselijk is. De ik-vorm waarin het geschreven is vind ik altijd erg prettig. Heb zo het gevoel dat ik een personage beter leer kennen en begrijpen.
Tot zover is April favoriet omdat ik haar humor en gedachtes enorm grappig en droog vind, op een goede manier. Ik kan me erg goed in haar vinden en vind het knap en bewonderenswaardig  dat ze naar mij  mening sterk in haar schoenen staat.

Yana: Ik ben al een eindje verder gekomen in het boek en het leest zo vlot! Het bevat korte hoofdstukken en makkelijk taalgebruik. De magische wezens staan er ook allemaal super goed in uitgelegd. Ik lees sowieso al graag urban fantasy dus dit is volledig mijn ding! Ik vind april wel een heel grappig en leuk personage.

En dan is het Als doden dromen uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op?

Yana: De cover doet me een beetje denken aan een droom. Het lijkt alsof het meisje op de cover aan het dromen is van een andere wereld. Deze past dus perfect bij het verhaal. Het meisje kan April voorstellen die met haar hoofd bij Terr zit. De cover is ook heel licht en dromerig en doet me denken aan Terr waar iedereen in vrede woont.

Miriam: De cover is dromerig en spreekt enorm tot de verbeelding. Past perfect bij het boek en nodigt enorm uit om te lezen.

De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek?

Brigitte: Je komt inderdaad in contact met twee verschillende werelden. De cover past volledig bij het verhaal. Ik had geen idee wat urban fantasy was. (Ben het eerst gaan opzoeken.) Bijgevolg ben ik heel blij dat ik uit mijn comfortzone gestapt ben. Dit genre spreekt me enorm aan. Dit zal in de toekomst zeker nog aan de beurt komen.

Daan: De mooie dromerige cover met prachtige kleuren onderbouwt echt het gevoel dat je over Terr en April krijgt ook door het lezen en de uitgebreid beschrijvingen van de mythische wezens vullen de droomwereld aan.

Welke scene uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom?

Yana: Vooral de scènes in Terr zijn me het meest bijgebleven omdat ik dit echt een leuke fantasiewereld vond en ik er meer over deze wereld en zijn wezens wou weten.

Saskia: Bijgebleven is me de scene dat ze voor het eerst naar de droomwereld gaat om daar haar missie voort te zetten, ook omdat er een mooie omschrijving van het portaal is.

Miriam: De scene waar April bij haar vader op Terr is, komt nu even in me op en dan met name de wonderlijke figuren die dan ook nog voorbijkomen 🙂 Je leest het en denkt ‘huh?’ maar tegelijkertijd is het ook gewoon helemaal niet raar hahaha

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

Brigitte: Als ik April was, zou ik ook mijn wereld verdedigen zoals een leeuwin vecht voor haar welpen. Als er iets dreigt verloren te gaan waar je van houdt, ga je tot het uiterste. De adrenaline stroomt door je lichaam en je bent sterker dan ooit. Als ik ergens zeker van ben, dan ga ik er ook voor.

Saskia: Ik vraag me alleen af, hoe ik me zou moeten identificeren met een wezen zoals April, en dat heeft vooral te maken met het feit dat rippers en sirenen een nogal eh, zeldzaam verschijnsel is.

Yana: Ik vind April heel moedig dat ze zo voor haar wereld is opgekomen en de mensen probeert tegen te houden. Ik ben zelf niet zo een moedig persoon dus ik denk niet dat ik hetzelfde als April zou gedaan hebben. Daarnaast is ze ook zeer open in haar seksualiteit wat ik zeker een pluspunt vind.

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Yana: Ik snap de titel van het boek wel. April kan doden tot leven wekken en als mensen dromen belanden ze in de droomwereld Terr. Ik denk dat dit mooi samenvat waar het boek over gaat.

Brigitte: De titel pas perfect. Werd heel goed gekozen. Een suggestie (maar niet zo goed) bv. De wereld van de dromers. Maar de titel “Als doden dromen” is veel beter.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

Saskia: Schrijfstijl is niet mijn favoriet, maar voor dit verhaal werkt het. Mede ook omdat het personage een ongekende humor heeft.

Brigitte: Schrijfstijl is supergoed. Gedetailleerde beschrijvingen, korte hoofdstukken, geen moeilijk taalgebruik, boeiend geschreven, spanning goed opgebouwd. Je wordt uitgenodigd om te blijven doorlezen tot het einde. Ik kon alleszins met moeite stoppen met lezen.
Om te eindigen met een geweldige plotwending. Ik kan niet vergelijken met eerder werk van Mel, want dit is het eerste boek dat ik van haar lees. Maar ik ben nu al overtuigd dat het zeker niet het laatste zal zijn.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Yana: De auteur heeft me zeker kunnen raken op een positieve manier. Ik heb altijd een zwak gehad voor urban fantasy en vooral met mythische wezens. Ik vond het heel leuk om April te volgen op haar avontuur om haar wereld te redden.

Daan: En wat is het geslaagd, geweldig, meeslepend, humoristisch, lekker vlot geschreven en wat leest t makkelijk en snel door. Korte hoofdstukken en zinnen, leuke humoristische termen die gebruikt worden. En wat word je nieuwsgierig en wil je meer ontdekken. De opbouw neemt je gelijk mee in het avontuur.

Miriam: De opbouw is logisch, prettig, goed doordacht en meeslepend. Je zit zo in het verhaal en je ziet alles zo voor je. Het plot ontwikkelt zich heel goed en de spanning wordt steeds meer opgebouwd. De ontknoping is bevredigend, maar wordt ook voor een deel opengelaten (je weet als je begint te lezen dat je een eerste deel gaat lezen, dus dat is dan te verwachten), daardoor is aan de ene kant het verhaal klaar voor nu, maar zit je wel in spanning ‘hoe gaat het nu verder?’

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

Brigitte: Mel heeft me positief kunnen raken. Ze heeft me kunnen overtuigen om urban fantasy te laten lezen en ik kijk enorm uit naar de andere delen van deze reeks.
Dit boek spreekt me enorm aan. De verbondenheid tussen de twee werelden, de fantasie en de avonturen zijn zo mooi en zo goed verweven met elkaar door de verschillende verhaallijnen te laten samenvloeien dat ik zo blij ben dat het een trilogie wordt. Het verhaal mag nog niet voorbij zijn. Ik zou heel graag nog meer lezen over April en de avonturen in haar wonderlijke wereld.

Miriam: Niet specifiek raken, maar wel enorm verrast; ik wist niet wat ik kon verwachten en dit was boven verwachting.

Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Yana: Ik verwachtte een spannend verhaal met veel avontuur en dat heb ik zeker gekregen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het volgend deel.

Saskia: ik heb doorgaans weinig verwachtingen, behalve dat de cover deze keer de indruk bij me wekte, dat het verhaal weleens in het straatje van een klassieke thriller zou kunnen zijn. Bij betere inspectie zag ik dat dit niet zo was, en na het lezen van de achterflap, snapte ik de scene op de voorkant ook beter.  (Ik ben altijd iemand die pas achteraf extra informatie inwint, ook zodat het verrassingselement groter is. En ik moet zeggen: verrast was ik wel toen ik ineens een Urban Fantasy in handen had… ?) Ik had natuurlijk wel gehoopt op een goed verhaal, en dat is uitgekomen. 🙂

Brigitte: Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Een spannend boek dat me kon boeien tot het einde. Ik kon het met moeite wegleggen. Mooie verhaallijnen, goede opbouw van de spanning. Waanzinnige fantasie die niet overdreven is. Gewoon een fantastisch boek. ??❤️?

Daan: Dankjewel dat ik mee mocht lezen?. En absoluut was de cover al prachtig, maar had niet verwacht zo snel meegesleurd te worden in het verhaal en gewoon alleen maar verder te willen lezen. En wat een fantasie en een talent om dit tot uitdrukking te brengen?.

Dan rest alleen nog het eindoordeel van Als doden dromen in punten:

Daan: 5 sterren
Brigitte: 5 sterren
Saskia: 4 sterren
Yana: 5 sterren
Leonie: 5 sterren
Miriam: 3,5 ster (omdat ik denk dat het hierna alleen maar nog beter wordt!)
Inge: 4,5 ster

We sluiten de leesclub Als doden dromen af met een gemiddelde van afgerond 4,5 ster.

Waardering: 4.5 uit 5.

Met dit verslag is de leesclub Als doden dromen officieel tot een einde gekomen.
Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub! Als doden dromen

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de lees exemplaren en het mogelijk maken van deze leesclub.
Mel Hartman, super bedankt voor je enthousiaste deelname aan deze leesclub en je uitgebreide reacties! Als doden dromen

Lees hier ook de recensie van Als doden dromen door Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)