Gelukkig hoeven we ons deze maand alleen maar druk te maken over verlanglijstjes, surprises, gedichten, kerstbomen etc. De nog-te-lezen-lijstjes worden in december niet heel veel langer…er komt niet zo heel veel nieuws aan:

Van In Episode 4 – Pieter Aspe (9 december)

Frank Flamand is een rijke, Brugse industrieel die nog maar een paar maanden te leven heeft. Hij heeft vrouw noch nageslacht. Zijn broers en zus azen op zijn fortuin. Flamand is niet van plan alles zomaar weg te schenken en laat zijn vertrouwenspersoon contact opnemen met Van In. Hij wil de mogelijke erfgenamen ook aan een privéonderzoek onderwerpen. Wanneer Flamand overlijdt, valt de erfenis iedereen als een baksteen op de maag. Niets is voor niets. En wat is de rol van de dwerg in dit merkwaardige verhaal? In 2020 is het precies 25 jaar geleden dat Pieter Aspe debuteerde met Het vierkant van de wraak, het eerste deel van zijn iconische reeks met de geliefde personages Pieter Van In, Hannelore Martens en Guido Versavel. Na deze reeks, bestaande uit 39 delen, startte Aspe in 2018 met een nieuwe tiendelige reeks. Commissaris Van In is nog steeds de protagonist, maar zijn situatie is geheel anders. Van In is met pensioen, hij kan zich niet herinneren wat met zijn geliefden is gebeurd en mist hen heel erg. Van In Episode 4 is de voortzetting van een reeks die tien boeken zal omvatten. Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde de lange rode draad kunnen ontwarren.

Ik ben er niet – Lize Spit (10 december)

‘Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’ De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven. 

De ex – Nicola Moriarty (8 december)

Luke is de ware, Georgia weet het zeker. Na alle tegenslag die ze te verduren heeft gehad, is het tijd voor wat geluk in de liefde. Alleen is het jammer dat zijn ex-vriendin Cadence blijkbaar niet wil accepteren dat het over is tussen hen, en stoorzender blijft spelen. Maar Georgia begint te vermoeden dat er meer achter Cadence’ gedrag zit dan alleen wrok over een verbroken relatie. Het lijkt wel of iemand haar volgt. In de gaten houdt. Steeds dichterbij komt… Wie kan ze nog vertrouwen?

Alles voor jou – Susanne Koster (22 december)

Donna en Sem zijn al jaren beste vrienden en kennen elkaar als geen ander. Maar wanneer Donna in hetzelfde huis als Sem op kamers gaat wonen, ontstaan er scheurtjes in hun hechte vriendschapsband. Als er dan ook nog sprake is van een nieuwe liefde, wordt hun vriendschap tot het uiterste getest. Geheimzinnige incidenten zetten hun toch al gespannen relatie op scherp.
Met dramatische gevolgen. 

Mijn allerliefste zusje – Roz Nay (inmiddels verschenen)

Alexandra heeft het perfecte leven. Ze woont samen met haar knappe vriend in een idyllisch stadje in de Rocky Mountains en heeft haar droombaan bij de kinderbescherming. Dat verandert allemaal als haar zusje Ruth plotseling voor de deur staat en zegt dat ze in de problemen zit. Ruth is altijd al de onruststoker geweest en trok Alexandra mee in haar ellende. Alexandra belooft haar te helpen, op één voorwaarde: ze praten nooit meer over het verleden. Maar als een klein jongetje uit de buurt gevaar loopt, blijkt dat sommige geheimen altijd uitkomen, hoe hard je ook je best doet om ze weg te stoppen… 

Familie liegt nooit – Karen McManus
(1 december)

Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig.

Hun ouders zijn het over één ding eens: niet gaan is geen optie. Dit zou de kans kunnen zijn om weer bij hun grootmoeder in de gunst te komen. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus – en duister – het verleden van hun familie is.

De hele Story-familie heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven is nog niet voorbij – en deze zomer zullen Jonah, Milly en Aubrey de gruwelijke waarheid ontdekken.

Niemand behalve jij – Anica Mrose Rissi
(8 december)


Kayla heeft totaal geen zin in zomerkamp, maar als ze op eerste dag de populaire Lainie ontmoet, verandert alles. De meiden worden onafscheidelijk en Kayla’s zomer kan niet meer stuk.

Ook niet als ze Lainie steeds vaker op leugentjes betrapt. En zelfs niet als Kayla ziet hoe haar vriendin in de ban raakt van Jackson. Hun geheimen zijn veilig bij elkaar, toch? Want beste vriendinnen verraden elkaar niet, zelfs niet als er een moord wordt gepleegd…

Winter in Cockleberry Bay – Nicola May
(11 december)


Het is winter in Cockleberry Bay. Nu het winkeltje en het café van het dorp in goede handen zijn, is Rosa op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze besluit zich te focussen op Neds Nieuwe Kans, het goede doel dat is opgezet in de nagedachtenis van Rosa’s overgrootvader. Om geld in te zamelen besluit ze een kerstconcert te organiseren voor het hele dorp. Maar nu Rosa zelf moeder is geworden is dat veel werk. Gelukkig staat ze er niet alleen voor.

De Ierse erfenis – Karen Swan (2 december)

De zussen Ottie, Pip en Willow komen na de dood van hun vader samen in het familiekasteel. Daar horen ze tot ieders verrassing en ontsteltenis dat Willow, de jongste dochter, het kasteel erft. Waarom zij? Willow vertrok drie jaar eerder naar Dublin en is vervreemd geraakt van haar ouders en zussen. Als ze vervolgens aankondigt het kasteel te verkopen, lijkt dit dan ook een poging tot wraak. Haar beslissing drijft Ottie en Pip – die hun eigen plannen in duigen zien vallen – tot het uiterste: Pip riskeert alles om haar eigen toekomst veilig te stellen en Ottie neemt een beslissing die levens zou kunnen ruïneren. De zussen moeten hun verleden onder ogen zien als ze elkaar niet voorgoed willen verliezen… 

Een nieuw begin – Ellie Dean (8 december)

Engeland, 1939. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie worden geëvacueerd naar het platteland. Daar moeten ze een nieuw leven opbouwen terwijl om hen heen de oorlog woedt.

Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy’s chaotische gezin.
Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie’s medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord…

Vang me op – Roz Marshall (8 december)

De bewoners van het Schotse dorp White Cairns Village hebben allemaal zo hun eigen zorgen, vlak voor de kerstperiode. Een van die bewoners is Fiona Easton, een vrouw die van tegenstellingen aan elkaar hangt. Ze is skilerares maar heeft ook hoogtevrees; ze is een passionele vrouw maar is bang voor intimiteit. Na er een paar maanden tussenuit te zijn geweest, keert ze terug naar haar werkplek: de White Cairns skischool. Over haar gebroken hart is ze nog niet helemaal heen, maar ze zal toch weer aan de slag moeten. Maar dan dwingen een sneeuwstorm en een vermist kind haar om haar angsten voor eens en altijd onder ogen te komen. Wat is nu eigenlijk haar grootste droom? En kan die droom ooit wel uitkomen als hij aan een zijden draadje hangt..? Ook de rest van het dorp maakt zich op om zo vlak voor de kerst nog dingen recht te zetten die al een tijdje scheef liepen. Laat je meevoeren door dit knusse winterverhaal en waan je zelf een inwoner van White Cairns Village tijdens de feestdagen. Roz Marshall schrijft heerlijk winterse, romantische verhalen die zich allemaal afspelen rondom een Schotse skischool. Vang me op is het eerste boek in de serie, dat geheel los te lezen is.

Dubbelspel – Simone Foekens (8 december)

In ‘Dubbel spel’ van Simone Foekens werkt Marieke op de HR-afdeling van een foodproducent. Wat niemand behalve haar directe baas weet, is dat ze de vragenrubriek verzorgt in het bedrijfsblad. Marieke is nogal introvert en teruggetrokken, dus niemand vermoedt dat zij achter ‘Lieve Imke’ zit, maar door haar turbulente privéleven voelt Marieke meestal feilloos aan wat ze de vraagsteller moet adviseren. Als Marieke – of eigenlijk Imke – wordt gevraagd om een bijdrage te leveren aan een ochtendprogramma op de regionale omroep, doet ze dat. Ze vervormt haar stem om niet herkend te worden en zo komt het dat zelfs presentator Fred niet weet wie zij in werkelijkheid is als hij Marieke ontmoet via zijn kookclub. Hij vraagt zich af hoe het kan dat hij zich tot beiden voelt aangetrokken. Door een raar voorval durft zij echter niet te bekennen dat ze allebei ís. ‘Dubbel spel’ is een verrassende roman van Simone Foekens, met als bonus door het boek heen verschillende heerlijke recepten.

Leave a Reply

  • (not be published)