Geheugenspel

Titel: Geheugenspel
Auteur: Nina Verheij
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes: 323
Recensie: Danielle

Over de auteur
Nina Verheij (1984) is een Nederlandse auteur met een zwak voor poffertjes en haar kat Emmy. Ze is nog net geboren in Amsterdam, maar verhuisde als 6 weken oud hummeltje met wieg en al naar Hillegom in de bollenstreek. Na het vwo besloot Nina de studie Nederlandse taal en cultuur te volgen aan de Universiteit Leiden. Een keuze waarvan ze geen seconde spijt heeft gehad. Als kers op de taart wist ze haar Master Taalbeheersing cum laude af te ronden. In 2019 kwam haar thrillerdebuut Fatale Keuze uit, waaruit het vervolg Geheugenspel met Emily Gagliardi in 2020 uitkwam.

Samenvatting/achterflap
Hoe zuiver is jouw geweten?
‘De verkeerde dader heeft vastgezeten voor de dood van je vader.’ Sinds Emily deze woorden te horen kreeg, wordt de jonge rechercheur achtervolgd door vragen. Wie was daadwerkelijk de schutter en waarom heeft degene die gevangenzat bekend?
Wanneer Emily op onderzoek uitgaat, wordt ze meteen op de proef gesteld. Ze zal moeten samenwerken met haar vaders vroegere partner Paul, de man die ervoor verantwoordelijk is dat ze nog elke dag worstelt met de keuzes die ze anderhalf jaar geleden maakte. Kan ze zich tijdelijk over haar schuldgevoelens heen zetten om alle feiten op tafel te krijgen?
Tijdens haar zoektocht naar de waarheid ontdekt Emily dat ze niet de enige is die wordt achtervolgd door spoken uit het verleden. Wie kan ze vertrouwen bij het ontrafelen van alle geheimen en wie heeft zijn eigen verborgen agenda? Hoe zuiver is jouw geweten?

Mijn mening
Het verhaal speelt zich in twee tijdslijnen af. 2019 waar Emily als rechercheur erachter probeert te komen wie nu daadwerkelijk degene is die haar vader heeft omgebracht. Paul, de voormalige collega van haar vader, zit voor een misdrijf in de gevangenis. De precieze toedracht wordt in dit verhaal niet beschreven maar Lisa, die het slachtoffer is geworden van dit misdrijf, wordt wel vaker benoemd. Dat dit gedeelte niet verder uitgewerkt is, mocht je Fatale keuzes niet gelezen hebben, is verder niet storend en zo kan je nog altijd deel 1 oppakken.

Daarnaast volgen we het verhaal in 1998 waar Ben, de vader van Emily, en Paul samen de daders van de overvallen op de waardetransporten proberen te vinden. Dat dit uiteindelijk de dood van Ben als gevolg heeft is dan wel al duidelijk.

De twee verhaallijnen lopen in het verhaal naar elkaar toe en dit zorgt ervoor dat je de hoofdstukken afwisselend in een hoog tempo passeert.

De personages komen tot leven en je voelt de spanning stijgen. Met de grote vraag ‘lukt het Emily om eindelijk erachter te komen wie nu haar vader heeft omgebracht?’ of loopt het voor haar hetzelfde af als voor haar vader?

Geheugenspel is een vlotte, boeiende thriller en het is nog onduidelijk of we nog verder kunnen gaan genieten van Emily als rechercheur. Laten we in ieder geval hopen dat Nina Verheij voorlopig niet gaat stoppen want haar schrijfstijl is heerlijk om te lezen.

Ik geef Geheugenspel 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)