Fairy Tale

Titel: Fairy Tale
Auteur: Stephen King
Genre: thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald door: Annemarie Lodewijk
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 592
Recensie: Lilian

Auteur
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Op de middelbare school schreef hij zijn eerste verhalen en verkocht deze aan klasgenoten. Na een studie Engels aan de Universiteit van Maine ging hij werken als docent Engels. Als aanvulling op het karige gezinsinkomen schreef hij een aantal verhalen voor mannenbladen. Een verhaal over een meisje met bovennatuurlijke krachten verdween in de prullenbak. Zijn vrouw Tabitha (auteur Tabitha King) vond het en overtuigde haar man om het af te maken. Het resultaat was Carrie (1974). De rest is geschiedenis …  

Alleen al tot 2015 schreef King vijfenvijftig romans in de genres horror, spanning, fantasy en sciencefiction. Daarnaast verschenen van zijn hand nog zes non-fictieboeken en bijna tweehonderd verhalen. Hij schreef ook enkele boeken en verhalen onder het pseudoniem Richard Bachman, omdat hij wilde weten of lezers zijn werk dan ook zouden kopen. Het bleek dat Bachman beduidend minder goed werd verkocht. 

Cover

Ik dacht dat er een oog op de cover stond, maar toen ik deze prachtige cover beter bekeek, bleek het een wenteltrap te zijn. Is dit wat er in de schuur verborgen zit en toegang geeft naar de andere wereld?

Achterflap/samenvatting
Charlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en voetbal, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij tien was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf en voor zijn vader moest zorgen. Dan, wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een grote heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.

Charlie begint klusjes te doen voor Mr. Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassettebandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat Bowditch weet en zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.

Mijn mening
Persoonlijk ben ik geen groot fan van Stephen King, ik vind zijn verhalen altijd sterk beginnen om vervolgens compleet uit de bocht te vliegen, te veel van het goede zeg maar.

Maar met Fairy Tale slaat King een heel andere weg in, het is een fantasy voor volwassenen (oftewel, oudere kinderen). Dat ik ervan genoten heb is zeker, maar het echte genieten kwam pas toen ik besefte en me erbij neerlegde dat het een sprookje is.

Het start met het verhaal over Charlie, wiens vader zichzelf helemaal naar de knoppen drinkt na het overlijden van zijn vrouw, Charlies moeder. Gelukkig weet hij de drank uiteindelijk de rug te keren, maar het jonge leven van Charlie is al zwaar beïnvloed door beide drama’s. Als meneer Bowditch in Charlies leven komt verandert alles. Door een ongeluk kan meneer Bowditch niet zelfstandig in zijn huis verblijven en Charlie schiet hem te hulp. Door zijn verleden met zorgen voor een aan alcohol verslaafde vader na de dood van zijn moeder, is Charlie goed in staat om voor zichzelf en een oude man te zorgen. Ook de liefde voor de hond van meneer Bowditch, Radar, maakt deze opoffering meer dan de moeite waard. Helaas komt meneer Bowditch uiteindelijk toch te overlijden. Charlie erft alles van deze eigenzinnige man. Zo ook een cassettebandje met informatie voor hem en Radar. Samen gaan ze op ontdekkingstocht naar de gekke geluiden die uit de afgesloten schuur komen en wat hij daar ontdekt, veranderd zijn hele leven…

Dat Stephen King fantastisch kan schrijven is algemeen bekend. Ook nu weer heeft hij een geweldig avonturenverhaal geschreven dat, denk ik zo, ook de wat jongere generatie wel kan waarderen. Het leest als een trein en ondanks dat het een dikke pil is, voelt het niet zo. Het is zo beeldend beschreven dat je je in de fantasywereld waant. Je leeft mee met de avonturen van Charlie, je ziet, hoort en proeft bijna alles wat er op zijn pad voorbijkomt. Het moet raar lopen als dit boek niet verfilmd wordt.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Fairy Tale van Stephen King krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)