56 dagen

Titel: 56 Dagen
Auteur: Catherine Ryan Howard
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaald: Mylѐne Delfos en David Orthel
Publicatiedatum: Januari 2023
Aantal bladzijdes: 381
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Catherine Ryan Howard is een gelauwerde bestsellerauteur wier werk in twaalf landen verschijnt. The Guardian riep haar uit tot een van de beste vrouwelijke thrillerauteurs van de eeuw. Je liet mij leven en 56 Dagen waren allebei #1 bestsellers en vielen herhaaldelijk in de prijzen.

Achterflap:
Als Ciara hem voor het eerst ziet – zomaar in de supermarkt – is ze direct onder de indruk. Oliver lijkt onbereikbaar, maar hij wil haar toch beter leren kennen! Zou het echte liefde zijn? En hoe komt zij er weer bovenop als dat niet zo is? Dan bereikt Covid-19 de Ierse kust. De lockdown lijkt het einde van hun prille relatie te betekenen. Tot Oliver voorstelt dat Ciara bij hem intrekt tot de lockdown voorbij is…

Als Oliver haar voor de vijfde keer ziet – alweer in de supermarkt – is hij direct op zijn hoede. Ciara lijkt onschuldig, maar hij wil haar toch beter leren kennen. Is ze wie ze beweert te zijn? En hoe komt hij van haar af als dat niet zo is? Dan bereikt Covid-19 de Ierse kust. De lockdown lijkt het einde van zijn plan te betekenen. Tot Ciara ermee instemt bij hem in te trekken tot de lockdown voorbij is…

56 dagen geleden ontmoetten ze elkaar.

                35 dagen geleden trok ze bij hem in.

                 Vandaag vindt de politie een lijk.

                           Is dit de perfecte moord?

Mijn mening:

56 Dagen is een psychologische thriller die van het begin af aan onder je huid kruipt.

Ciara en Oliver lijken elkaar per toeval tegen te komen maar niets is wat het lijkt. Catherine Ryan Howard heeft de Covid-19 pandemie gebruikt als hoofdthema. Als je al lezende weer ervaart wat ons afgelopen twee jaar allemaal overkomen is, kun je dat bijna niet geloven, dit deel van het boek is realiteit en nog steeds niet te bevatten, je beleeft het als het ware opnieuw. In die periode besluiten twee totaal vreemden van elkaar vanwege de lockdown bij elkaar in te trekken, het klinkt absurd maar Howard heeft dit toch zo weten in te kleden dat je hun keuze begrijpt.

Vervolgens springt het verhaal per hoofdstuk van heden naar verleden, met daarbinnen steeds sprongen in wisselende dagen vanuit beide hoofdpersonages geschreven. Hierdoor leer je ze allebei steeds beter kennen, maar krijg je pas op het einde een idee wie de waarheid spreekt en wat er nou daadwerkelijk allemaal gebeurd is. Het is geen verhaal waar de spanning middels actie vanaf druipt, het gaat juist om het afpellen van de lagen zodat de kern van het verhaal uiteindelijk ontrafelt wordt.

56 Dagen laat je ervaren hoe dicht feit en fictie bij elkaar liggen, en dat we soms de controle over onszelf en de maatschappij verliezen. De plot is rustig maar vooral geraffineerd uitgewerkt met een onverwachte ontknoping die ik verkeerd had geïnterpreteerd, goed gedaan!

Howard weet mijn nieuwsgierigheid van het begin tot het eind vast te houden en zorgt ervoor dat ik het boek niet weg kan leggen, het blijft door mijn hoofd spoken en roept tevens herinneringen op aan de Covid-19 pandemie die ik liever ver achter me wil laten.

De schrijfstijl van Howard spreekt mij enorm aan, de psychologische kant wordt met gevoel belicht, ik houd ervan.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

56 Dagen krijgt van mij 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)